Vánoční nákupy s sebou nesou celou řadu rizik

V období vrcholících předvánočních nákupů mnozí z nás využili nabídek na různé půjčky či úvěry, možnosti nákupu na splátky. Leckteré úvěry jsou ale nebezpečné a hrozí upadnutím do dluhové pasti. Stejně tak je třeba se seznámit s podmínkami nákupu zboží, protože nejde ve všech případech nevhodný dárek po Vánocích vyměnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční dárky

Vánoční dárky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Mnoho spoluobčanů si před Vánocemi půjčilo peníze na dárky. Pokud si ale člověk bere úvěr, měl by si dát pozor na několik věcí:

"Když nerozumím textu smlouvy, tak ji za žádných okolností nepodepíšu. Dál je důležité, jakým způsobem se budou řešit případné spory a jaké jsou sankce. Některé společnosti používají například i trik, že zruší sankce, ale zavedou placenou upomínku. Přičemž nikde není řečeno, kolik jich mohou poslat. A tam se může stát, že jich pošlou třeba i deset za den a každá stojí 350 korun," upozorňuje jeden z autorů Indexu predátorského úvěrování Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rizicích předvánočních nákupů mluvil na Rádiu Česko mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Jan Mišurec.

"Člověk by se ve chvíli, kdy si sjednává půjčku, měl zajímat o podmínky úvěru. Je to jeho zodpovědnost. Proto jsme vytvořili internetovou stránku www.rozhodnene.cz, kde lidé najdou veškeré potřebné informace o nebankovních společnostech, poskytujících úvěry," doplňuje koordinátor analýzy Martin Kovalčík.

Pozor na roční procentní sazba nákladů

Sdružení obrany spotřebitelů upozorňuje v této souvislosti na to, že některé půjčky jsou až na hranici lichvy. Problém je ale v tom, že zákon nestanoví, kdy se už jedná o lichvu, tedy o půjčku na nepřiměřeně vysoký úrok.

"Podle nás byu roční procentní sazby nákladů (RPSN) byla přijatelná hranice do osmnácti procent," říká mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Jan Mišurec.

Výše RPSN je podle něj informací, která musí být zveřejněna a musí být jednoduše viditelná, aby se po ní nemusel spotřebitel komplikovaně pídit. "Setkáváme se ale s mnoha případy, kdy firmy různě mlží a finální výši RPSN nezveřejňují," dodává Mišurec.

Roční procentní sazba nákladů sice není jediný ukazatel výhodnosti či nevýhodnosti úvěru, platí ale, že čím vyšší RPSN, tím méně výhodný úvěr.

Nevhodné dárky nejde vždy vrátit

Spotřebitelé se o Vánocích mohou dostat do problémů také po nákupu a rozbalení dárků. Některé se totiž obdarovanému nehodí, třeba kvůli nevhodné velikosti, nebo se zkrátka nelíbí a je nutné je vyměnit či vrátit.

"Na reklamaci výrobku na základě vady materiálu nebo výroby má kupující samozřejmě nárok. Reklamace se uplatňuje u prodejce spolu s dokladem o zakoupení výrobku. Prodejce má na vyřízení reklamace třicet dnů," vysvětluje Jan Mišurec ze Sdružení obrany spotřebitelů.

"Výměna nevhodného vánočního dárku je ale jiná věc. Ta nesouvisí s reklamací. Tuto výměnu nabízejí jen někteří prodejci nad rámec svých zákonných povinností. Kupující by si měl předem zjistit, jaké podmínky prodejce nabízí. Většina prodejců ale požaduje, aby bylo zboží vráceno v původním obalu, se všemi visačkami a manuálem. Musíme respektovat všechny požadavky prodejců," upozorňuje dál Mišurec.

Nákupy přes internet

Velkým trendem posledních let se stalo právě před Vánoci nakupování po internetu. Zlomový byl loňský rok, kdy lidé dali přednost internetu kvůli úsporám v době finanční krize.

"Problémem při internetovém nákupu je především špatná volba internetového obchodu. Lidé dají často na cenu, ale neověřují si certifikace obchodu a jeho serióznost. Sdružení spotřebitelů nyní nabízí unikátní logo, které udělujeme internetovým obchodům poté, co ho ověříme," uvádí mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů.

Lenka Buriánková, Jan Piroch, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme