Co znamenají Vánoce v zemi draka?

23. prosinec 2009
Sedmý světadíl

Velká čínská zeď, terasovitá rýžová políčka, chrámy, dračí lodě na řece nebo červené lampiony. Jak sem zapadá vánoční stromeček?

Krátká historie Vánoc v Číně

Uvádí se, že křesťanství si našlo cestu do Číny už někdy ve 3. století, významně se ale neujalo, a tak mizelo a zase se objevovalo, třeba podél Hedvábné stezky, po celou čínskou historii. V roce 1588 dorazil do čínského Kantonu italský matematik, jezuitský misionář Matteo Ricci, kterému se podařilo představit západní kulturu a náboženství na císařském dvoře. Přítomnost křesťanů a západní kultury vedla v následujících stoletích k mnoha konfliktům, včetně několika povstání. Díky práci misionářů začaly ale vznikat i nemocnice a školy, kde se o Vánocích vyučovalo a kde se křesťanské svátky slavily už během minulého století.

Podle oficiálních údajů je v Číně v současnosti kolem 16 milionů křesťanů, což je jen nepatrný zlomek celé čínské populace. Proto, pokud by se Vánoce v Číně slavily pouze v náboženském kruhu, nikdy by se pravděpodobně nerozšířily do rozměrů, ve kterých je můžeme sledovat v Číně dnes. Co se stalo?

Vánoční strom v čínském obchodním domě by měl navodit vánoční atmosféru

Vánoce jako symbol západní kultury

Lze říct, že dveře západní kultuře, a tím pádem i rozšíření oslav Vánoc mezi nevěřící Číňany odemklo a pootevřelo až zahájení politiky reforem a otevírání se světu na konci 70. let. Do té doby neměli Číňané mnoho příležitostí dozvědět se o okolním světě. S otevřením trhu a pronikáním západních firem do Číny začal růst význam angličtiny, a tak došlo k tomu, že se Vánoce staly poslem západní civilizace, jak v kulturním, tak v komerčním slova smyslu.

Vánoce  se staly poslem západní civilizace, jak v kulturním, tak v komerčním slova smyslu

Jak se tedy Vánoce slaví v Číně?

Už začátkem prosince se začínají na veřejných prostranstvích ve velkých městech objevovat nejrůznější vánoční dekorace. Před obchodními centry nemůžou chybět vysoké umělé vánoční stromy s dárky, výlohy zdobí vánoční baňky a řetězy, na dveřích restaurací vás ke vstupu vítají nápisy "Merry Christmas". Snad právě díky tomu všemu panuje mezi lidmi na Štědrý den, což je v Číně běžný pracovní den, zvláštní, opravdu vánoční atmosféra. Studenti darují učitelům jablka nebo vánoční přání, přátelé si dávají malé dárky, pro rodiny jde o příležitost vyrazit do restaurací na večeři se známými a mladí se baví na rušných třídách, kde obchody ten den zavírají později.

Přesto všechno je ale potřeba mít stále na paměti, že Vánoce nejsou tradičními čínskými svátky a starší generace, stejně jako lidé mimo velká města, je vůbec neslaví. Ti se připravují na nejdůležitější čínské rodinné oslavy - Jarní svátky, které se slaví na základě lunárního kalendáře a začínají velkou oslavou Čínského nového roku.

Odraz Hany Staňkové ve vánoční ozdobě v Pekingu
autor: Hana Staňková
Spustit audio