České pivo se k nám stále častěji dováží ze zahraničí

České pivo má někdy na tuzemský stůl dlouhou cestu. Stává se totiž, že se do Česka dováží ze zahraničí, přestože se u nás vyrábí. Tímto způsobem se k nám často dostává například Plzeňský Prazdroj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeňské lahvové pivo

Plzeňské lahvové pivo | Zdroj: AFP

Důvodem je samozřejmě cena. Jak upozornila Mladá fronta Dnes, plzeňské pivo může být u našich sousedů levnější až o pětikorunu. Lahvové pivo proto z Německa dovážejí například menší obchody nebo restaurace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý na Rádiu Česko

Pivo se ale od našich sousedů dováží i ve větších objemech. Na base plzeňského se dá podle obchodníků ušetřit až stokoruna. To, že dovozů českého piva z Německa přibývá, ukazují i aktuální statistiky. Plzeňský Prazdroj o tom ví, tvrdí ale, že mu to nezpůsobuje žádné velké problémy.

Podle mluvčího firmy Jiřího Marečka jsou katalogové ceny piva v Německu stejné jako u nás, německé obchodníky prý ale ke snižování cen nutí velká konkurence.

Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého jde o jasný důkaz toho, jak nemravná je cenová politika maloobchodních řetězců v České republice. "Chovají se sprostě a zboží mnohonásobně předražují," řekl Veselý.

Cenu zvednou vyšší daně

Plzeňský Prazdroj už oznámil, že od ledna by měl u nás Pilsner Urquell podražit zhruba o korunu kvůli vyšší spotřební dani a dani z přidané hodnoty. Zvýšení daní se ale samozřejmě dotkne i ostatních značek.

Podle Veselého se dá proto očekávat, že zpětné dovozy českého piva z Německa dál porostou. "Spotřební daň u nás bude zhruba dvojnásobná ve srovnání s Německem," uvedl ředitele Českého svazu pivovarů.

Igor Maňour, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme