Čína zavádí cla na ocelářské výrobky z EU

Čína uvalila antidumpingová cla na některé ocelářské výrobky z Evropské Unie. Týká se to například šroubků a matic. Současně obvinila Unii z protekcionismu, poté co EU prodloužila cla na dovoz bot z Číny a Vietnamu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocelárny Šou-kang v Pekingu

Ocelárny Šou-kang v Pekingu | Foto: Robert Mikoláš

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy nebude mít čínské opatření na naše vývozce přímý dopad. Je to ale známka toho, že Čína začíná používat ochranná opatření, což dříve nedělala. "Přilévá to trochu oleje do ohně obchodní války, která dneska mezi Evropou a Čínou je," řekl Tlapa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa na Rádiu Česko

Že jde o čínskou odvetu za prodloužení evropských cel na dovoz obuvi dokazují i bezprostřední komentáře z Pekingu. Česká vláda byla podle Tlapy od začátku proti uvalení cla.

"Samotný fakt, že Čína má nižší výrobní náklady k uvalení antidumpingového cla nestačí. Tam je nutné prokázat subvenci ze strany státu a poškození našich výrobců. A to podle našeho názoru nenastalo," uvedl Tlapa.

Stejné názor jako Česko mělo i 15 dalších zemí. V poslední chvíli ale změnily stanovisko Německo, Rakousko a Malta. Evropská Komise by se měla podle Tlapy soustředit spíše na nelegální dovoz obuvi z Číny, který jde zcela mimo dohodnuté kvóty.

Cla na asijskou obuv zavedla Evropská komise poprvé v roce 2006. Reagovala tak na stížnosti evropských obuvnických firem, které se bály krachu kvůli levným botám z Číny a Vietnamu.

Igor Maňour, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme