Íránem se šíří další vlna protestů. Policie tvrdě zakročila

Íránské bezpečnosti složky zasáhly v Isfahánu proti lidem, kteří uctívali památku ajátolláha Hosseina Alí Montazerího. Informovala o tom opoziční internetová stránka. Podle ní policisté v uniformách i v civilu obklíčili mešitu, ve které se lidé modlili za reformního klerika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pohřeb íránského ajatolláha Montazerího

pohřeb íránského ajatolláha Montazerího | Zdroj: ČTK

K rozehnání lidí prý policie použila obušky a slzný plyn a zatkla údajně na padesát lidí. Podle webu íránské opozice si střety v Isfahánu vyžádaly mnoho zraněných. Jak uvedla agentura Fars, policie se opět nechala slyšet, že pokud opozice nepřestane s nelegálními shromážděními, čeká její stoupence velmi tvrdá odveta.

Protesty se ale i přesto zintenzivňují a další mohutná vlna se očekává o víkendu. Ajátolláh Hossein Alí Montazerí, který v neděli zemřel, byl nejvlivnějším disidentem v zemi. Také jeho pohřeb se stal demonstrací, na které protivládní hesla provolávaly desítky tisíc opozičních stoupenců.

Martina Hanáčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme