Norimberské trhy zahajuje živý Ježíšek

Jestli v něčem přetrvává skutečně markantní rozdíl mezi Českem a sousedním Německem, pak je to v podobě vánočních trhů. Prakticky nedostižným ideálem je proslulý norimberský trh, který je jedním z nejstarších i největších na světě. Každoročně ho během adventu navštíví dva milióny lidí. Trh je zasvěcený Ježíškovi.

Od roku 1933 se v Norimberku živý Ježíšek skutečně objevuje. Do roku 1968 si tuhle roli pokaždé střihnul jeden z místních herců. Ovšem od 1969 si Norimberčané svého Ježíška pokaždé na dva roky volí sami. Přihlásit se mohou místní dívky ve věku od 16 do 19 let, které měří alespoň 1,60 metru, ale hlavně netrpí závratí.

"Během zahajovacího dne Christkindlesmarktu pronáší Ježíšek úvodní slova, ve kterých občany Norimberku i lidi z celého světa zve k návštěvě trhu. Ježíšek přitom stojí na vysokém ochozu kostela Frauenkirche. Kdyby se podíval dolů a trpěl závratí, měl by potíže," vysvětluje mi můj anděl strážný na vánočním trhu tvořeném 180 dřevěnými stánky potaženými červenobílým plátnem Helmut Nordhardt.

Pak už mě šéf zdejší turistické centrály neomylně táhne k budce s proslulými malinkými norimberskými klobásami. "Tady na trhu jsou k mání teprve od 80. let. Dříve se prodávaly v páru delší klobásy, které jsou na grilu hned vedle. Norimberská pečená klobása je chráněnou regionální značkou, a tak jsme si právě v 80. letech řekli, že by na Christkindlesmarktu neměla chybět," tvrdí.

Jednou ze specialit v Norimberku je takzvaná Feuerzangenbowle. Jak už z názvu vyplývá, bowle vám sevře jazyk do ohnivých kleští.

"Feuerzangenbowli proslavil ve stejnojmenném filmu Heinz Rühmann, jeden z nejznámějších německých herců všech dob. Základní složkou nápoje jsou kvalitní německá, ale taky italská červená vína. Ta jsou zjemněná různými druhy ovoce. Chybět nemůže ani skořice. A pak přidávám tady nad kotlem alfu a omegu nápoje, a sice 54procentní rum. Ten přeléváme přes hořící cukr a tahle směs pak odkapává do hotového nápoje, který právě ochutnáváte," popisuje Helmut Nordhardt.

Od pana Lorenze a jeho bowle přecházím v té správné provozní teplotě k dětmi obsypanému stánku s dřevěnými hračkami, který patří sympatické paní Gabi. "Máme velmi dobré zákazníky, kteří se k nám vracejí každý rok. Jsme zavedený obchod a nemám strach, že bychom v konkurenci moderních hraček neuspěli. Nabízíme všechny klasické dřevěné hračky. Zjistila jsem, že i čeští návštěvníci se tu velmi rádi zastaví, něco si koupí nebo se jen tak podívají," tvrdí paní Gabi.

Přemýšlel jsem hodně o tom, co je pro mě na norimberském vánočním trhu vůbec to nejlepší. Dospěl jsem k názoru, že to není norimberská klobása ani pečené jablko se skořicí nebo perníčky, ale celková atmosféra a absence nevkusu. Nenajdete tu pánve wok, univerzální kráječe, trpaslíky a podobné ohyzdnosti, které často překážejí na českých vánočních trzích.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio