Valoni se zlobí na Vlámy kvůli chybě na předvánoční pozvánce

Drobná zeměpisná chyba rozproudila výměnu názorů mezi hlavními belgickými národnostními skupinami. Vztahy mezi frankofonními Valony a nizozemsky mluvícími Vlámy nejsou už léta právě vřelé. Zatím poslední spor mají na svědomí Vlámové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvojjazyčný Brusel

Dvojjazyčný Brusel | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Jde o faux pas, které se týká pozvánek na předvánoční setkání v turistickém středisku reprezentujícím Flandry v New Yorku. Na pozvánce se objevila mapa Vlámska, které na severu Belgie přiléhá k Nizozemsku a pod hranicí s Valonskem už bylo jen černo a nápis ,Francie'.

Hlavní město Brusel bylo navíc posazeno doprostřed Vlámska. Ve skutečnosti je na jižním okraji Vlámska a od Valonska ho dělí asi 15 kilometrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vztazích mezi Vlámy a Valony mluvil v odpoledním Radiožurnálu zpravodaj Pavel Novák

Valoni zareagovali celkem klidně. Vše se objevilo v novinách a televizích, šlo ale o tradiční špičkování ve stylu 'podívejte se, sousedi jsou hloupí'. Noviny La Derniere Heure přinesly úvahu, že Brusel je předměstí Antverp na severu Vlámska.

Valonská politická scéna se tomu spíš směje, ale sami Vlámové to považují za nepřípustné žertování. Dva liberální poslanci vlámského parlamentu budou interpelovat premiéra a ministra turistiky a chtějí vědět, jak k chybě došlo.

Podle ministra pro turistický ruch Geerta Bourgeoise šlo o technickou chybu a nemá cenu za tím hledat zlý úmysl. Vše prý vzniklo nedostatkem času na přípravu akce.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme