Únosci zabili zajatého kolumbijského guvernéra

Zatím neznámí pachatelé v Kolumbii unesli a zabili vysoce postaveného politika. Jde o guvernéra jihokolumbijského státu Caquetá Luise Francisca Cuéllara, který dlouhodobě vystupoval proti povstalcům z řad Revolučních ozbrojených sil Kolumbie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolumbijská provincie Valle del Cauca

Kolumbijská provincie Valle del Cauca | Foto: Marie Zázvorková

Právě členy skupiny FARC vláda z vraždy podezírá. Podle odborníka na Latinskou Ameriku, redaktora České televize Filipa Kandy to sice není potvrzeno, ale vše tomu na 99 procent nasvědčuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vraždě kolumbijského guvernéra Cuéllara mluvil v Radioforu odborník na Latinskou Ameriku, redaktor České televize Filip Kanda

"Není to sice způsob FARC unést svoji oběť a do 24 hodin ji zabít, navíc takto brutálně, kdy guvernérovi prořízli hrdlo. Pravděpodobně je k tomu dohnaly okolnosti, protože ihned po únosu armáda rozvinula operaci na jeho záchranu a mohlo se stát, že partyzáni ve strachu z prozrazení nechtěli použít střelnou zbraň," myslí si Kanda.

Je to po sedmi letech poprvé, co byl unesen a zabit tak vysoký státní představitel. "Cuéllar byl unesen už čtyřikrát, teď to bylo popáté. Vždy bylo zaplaceno výkupné. V poslední době ho ale FARC obviňoval ze spolupráce s polovojenskými pravicovými jednotkami," řekl Kanda.

FARC mají okolo deseti tisíc členů a proti vládě bojují více než 40 let. V zajetí stále drží desítky lidí včetně politiků, které chtějí vyměnit s vládou za svoje vězněné bojovníky. Hlavním zdrojem financí je pro levicové partizány obchod s drogami.

Igor Maňour, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme