Cizinci žijící v Česku často přejímají i české Vánoce

Symbolem českých Vánoc je především kapr, stromek, dárky a koledy. V České republice se ale usadily více či méně nastálo desetitisíce lidí z jiných koutů světa. Přestože v zemích jejich původu Vánoce vůbec neznají nebo je slaví úplně jinak, české Vánoce se dostaly i do jejich domovů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veselé Vánoce

Veselé Vánoce | Foto: Tomáš Adamec

Početně významnou komunitu tvoří v Česku například Ukrajinci. Ti slaví Vánoce až 6. a 7. ledna. "Přesto ti, co tu žijí, je částečně slaví stejně jako Češi. Už jen proto, že je volno," poznamenává Bohdan Rajčinec z Ukrajinské iniciativy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohdan Rajčinec, Marcel Winter a Eric Best hovořili o vánočních tradicích.

Na Ukrajině se podle tamní tradice více koleduje a více se zpívá. "Ale jinak jsou Vánoce víceméně podobné. Hlavní je rodina, klid a odpočinek," popisuje Rajčinec.

'Dárky nám nosí Ježíšek'

Součástí moderní české společnosti je i komunita vietnamská. Zatímco s Ukrajinci mají Češi a Moravané společný kořen v křesťanství, pro Vietnamce jsou české Vánoce tak trochu cizí.

"Vietnamci, kteří zde žijí déle, ale kvůli dětem české Vánoce slaví. Ale jinak jsou Vietnamci z devadesáti procent buddhisté. A slaví až nový lunární rok, který bude 14. února 2010," říká Marcel Winter, který předsedá Česko-vietnamské společnosti.

A ještě jeden pohled. V anglosaské tradici se Vánoce slaví o den později než v České republice, tedy až 25. prosince. "My to děláme trošku po česku a trošku po americku. Dárky nám ale převážně nosí Ježíšek," připouští americký Pražan, novinář Eric Best.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme