Termoska 2.0

1. leden 2010

Nový způsob tepelné izolace snižuje tepelnou vodivost mezi vnějškem a vnitřkem termonádoby až na polovinu. Do vnitřních stěn termosky stačí přidat vrstvy speciálních fotonických krystalů.

Vakuum ve skutečnosti není zcela dokonalý izolant. Teplo se totiž kromě šíření prostřednictvím molekul vzduchu, tedy vedením a prouděním, předává ještě pomocí záření, v tomto případě prostřednictví infračerveného záření. Vnitřní stříbrná vrstva termosky sice velkou část záření odrazí, nikoliv ale stoprocentně. A zde právě pomůžou fotonické krystaly. Jsou to opticky aktivní materiály, zpravidla na nanoúrovni periodicky uspořádané. To ovlivňuje způsob, jakým se v nich šíří světlo různých vlnových délek. Pomocí vhodné struktury lze dosáhnout toho, aby fotonické krystaly zablokovaly světlo v určitém vlnovém rozsahu, např. právě v infračervené oblasti. A tady také leží klíč ke konstrukci dokonalejších termosek - kromě šíření tepla vedením a prouděním se omezí i šíření tepla zářením.

Vědcům ze Stanfordské univerzity se povedlo vtěsnat 10 vrstev, skládajících se z fotonických krystalů a vakuových mezer mezi nimi, do struktury o tloušťce jedné desetiny milimetru. Pokusy ukázaly, že míra přenosu tepla nyní nezávisí na tloušťce této struktury, ale na tom, jak rychle tímto materiálem proletí světlo. Závisí tedy v podstatě na indexu lomu světla.

Vakuová termoska, patent z roku 1907

Fotonické krystaly se dosud využívaly hlavně v optické komunikační a výpočetní technice, např. se s nimi počítá při stavbě budoucích optických počítačů. Nyní se rýsuje i zcela jiná oblast využití - v termice a energetice. Např. v solární termické elektrárně bude možné využít vrstev fotonických krystalů k cílenému shromáždění a udržení tepla uvnitř konkrétního prostoru.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio