Čínský disident Liou Siao-po půjde na 11 let za mříže za pokus o převrat

V Pekingu byl dnes za pokus o převrat odsouzen k jedenácti letům vězení čínský disident Liou Siao-po. Ten je spoluautorem Charty 08. K dokumentu žádajícímu dodržování lidských práv v zemi a nastolení svobodných voleb připojilo svůj podpis přes 10 tisíc předních čínských oponentů režimu a intelektuálů. Dokument byl inspirován českou Chartou 77.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská lidová republika

Čínská lidová republika | Foto: Emanuel Macoun

Rozsudek nad Liou siao poem zazněl v dopoledních hodinách v Soudní síni čínského lidu v centru Pekingu. Přítomen nebyl nikdo ze zahraničních novinářů a diplomatů. O rozhodnutí soudu, informovala čínská agentury Xinhua. Trest odnětí svobody ve výši 11 let, odmítají přední humanitární organizace a skupiny bojující za svobodu a demokracii.

Jediným důkazem proti Liouvi byl podle některých zdrojů podpis pod čínskou chartou, vytvořenou v prosinci 2008. Třiapadesátiletý intelektuál byl následně více než rok vězněn. Za jeho omilostnění bojovali zástupci humanitárních organizaci, novináři, čínští disidenti a zahraniční diplomaté. Za Lioua se postavil i nový český velvyslanec v Pekingu. Čínská vláda se k případu zatím oficiálně nevyjádřila.

Mluvčí zahraničních věcí Ťiang Ju na pravidelné tiskové konferenci uvedla, že Peking nesouhlasí s vměšováním se cizích států do ryze soukromých záležitostí země a žádá všechny k respektování nezávislost Čínské lidové republiky.

Lukáš Vincourek, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme