Do Labe doteklo z Bíliny chemické znečištění

Do řeky Labe se z přítoku Bíliny dostala směs benzinu, která ve středu unikla do Bíliny z areálu litvínovské společnosti Unipetrol RPA. Přes intenzivní snahu hasičů došlo k úhynu velkého množství ryb. V Labi už nejde proti znečištění účinně zasáhnout, proto čeští hasiči a pracovníci Povodí Labe informovali své německé kolegy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílina zůstává rozvodněná až pod železniční viadukt

Bílina zůstává rozvodněná až pod železniční viadukt

Hasiči na Bílině postavili mezi Litvínovem a Ústím nad Labem-Trmicemi přes desítku norných stěn. Část škodlivin se přesto dostala do koryta Labe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský o chemickém znečištění v Bílině a Labi

"Znečištění na Bílině, které se dostalo do řeky 23. prosince, zapříčinilo masivní úhyn ryb. Je chemického původu z areálu firmy Unipetrol RPA. Byla snaha zlikvidovat ho nornými stěnami a sorbčními hady, přesto se toto znečištění dostalo až do Labe," uvedl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Sousední Povodí Labe následně uvedlo, že uniklé množství škodlivin je tak malé, že se po domluvě s Českou inspekcí životního prostředí na Labi nedělaly další zásahy.

Voda v Bílině v místě zdroje středečního znečištění je už čistá, žádné další nebezpečné látky by se tak neměly do řeky dostat.

Bílina patří k nejvíc znečištěným řekám v České republice. Úniky škodlivých látek do jejího koryta jsou poměrně časté, zdroj se většinou vypátrat nepodaří.

Veronika Kindlová, Libor Procházka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme