Evropská unie odsoudila rozsudek nad čínským disidentem

Trest jedenácti let vězení pro čínského disidenta Lioua Siao-poa odsoudila Evropská unie. Podle švédského předsednictví EU tento tvrdý trest vyvolává pochybnosti o respektování svobody projevu a práva na spravedlivý proces v Číně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čínští policisté

čínští policisté | Foto: Robert Mikoláš

Švédské předsednictví Unie adresovalo jménem evropské sedmadvacítky pekingským vůdcům svůj nesouhlas s vyneseným rozsudkem. Jedenáct let vězení pro obránce lidských práv za jeho domnělé autorství dokumentu, který pod názvem Charta 08 volá po demokratických reformách v Číně, považuje Unie za nepřiměřený verdikt. Oficiálním zdůvodněním odnětí svobody je, že Liaou Siao-po se pokusil o převrat.

Odsouzený disident je autorem četných esejí o lidských právech v Číně, které publikoval hlavně na internetu. K dokumentu, žádajícímu dodržování lidských práv a nastolení svobodných voleb, připojilo svůj podpis přes deset tisíc oponentů čínského režimu. Dokument byl inspirovaný českou Chartou 77.

Vztahy Evropské unie s Čínou jsou založené především na obchodních kontaktech. Při jednáních s čínskými činiteli upozorňuje Unie na neuspokojivý stav lidských práv v Číně, k výraznějším krokům proti jedné ze světových hospodářských velmocí ale zatím nesáhla.

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme