Polský ombudsman, kritik nedostatku vakcín proti prasečí chřipce, sám onemocněl

Polský veřejný ochránce práv onemocněl virem H1N1, tedy takzvanou prasečí chřipkou. Přitom už několik měsíců pranýřuje polský kabinet za to, že odmítá nakoupit vakcíny právě proti této nemoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chřipka

Chřipka | Foto: HZP

Ombudsman Janusz Kochanowski kritizuje už delší dobu vládu za to, že nechce koupit a rozeslat do nemocnic vakcíny proti takzvané prasečí chřipce. Teď touto nemocí sám vážně onemocněl. Jak dodal, je to podle něj ironie osudu.

Kochanowski, který denně zveřejňuje na internetu zprávy o prasečí chřipce ve světě, se teď pustil do otevřeného boje s vládou. Prohlásil, že rozhodnutí polského kabinetu nekupovat vakcíny ohrožuje veřejné zdraví a vyzval tamní prokuraturu, ať vše kolem vakcín proti nové chřipce prošetří.

"Beru na sebe veškerou odpovědnost, nezměním svou strategii, vakcíny nepotřebujeme," řekla nedávno ministryně zdravotnictví Ewa Kopacz. Je pravdou, že počet chřipkových onemocnění v Polsku už postupně klesá.

Jak je to s prasečí chřipkou v České republice? První vlna epidemie by měla být za námi. Nemoc zřejmě má nebo již prodělalo zhruba sto až sto padesát tisíc obyvatel ČR. Asi jen třicet tisíc lidí bylo zatím očkovaných, na prasečí chřipku už v Česku zemřelo minimálně třiadvacet pacientů.

Petr Vavrouška, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme