Evropská letiště zpřísnila kontroly

Na letištích jsou po pokusu o atentát na letadlo společnosti Northwest/Delta Airlines přísnější kontroly. Stroj směřující z Amsterdamu do amerického Detroitu se pokusil vyhodit do povětří třiadvacetiletý Nigerijec. Nizozemské orgány pátrají po tom, jak se mu podařilo složky výbušniny na palubu letadla pronést.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště. Ilustrační foto

Letiště. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Přísnější kontroly cestujících zavedlo nejen letiště Schiphol u Amsterdamu, ale i Zaventem v Bruselu. Už teď se například cestující na bruselském letišti museli zouvat a nechat si boty zkontrolovat rentgenem. Kontroly ale budou ještě přísnější. Zaměří se hlavně na příruční zavazadla. Uvedla nizozemská televize NOS.

Zatím se v Nizozemsku hádají Královské aerolinie KLM s policií, kdo je zodpovědný za to, že se atentátník dostal do letadla. Letecká společnost obviňuje policii. Ta ale argmentuje tím, že pasažér na nizozemském letišti vůbec neprošel pasovou kontrolou, protože se pohyboval v tranzitním prostoru. Přiletěl totiž do Amsterdamu z Lagosu a přestoupil pak na let do Detroitu.

Zpřísněný bezpečnostní režim panuje i v USA

Cestující si zřejmě všimnou dodatečných prohlídek, uvádí v prohlášení americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost. Nevysvětluje ale, o jaké prohlídky má jít. Zpřísněný bezpečnostní režim byl zavedený hned jak začalo být zřejmé, že se letadlo na cestě z Amsterodamu do Detroitu stalo terčem pokusu o atentát.

V médiích zaznívají hlasy expertů, že dosavadní rentgenová zařízení na letištích nestačí, ale další zpřísnění už tak velmi striktních pravidel je obtížné. Takzvané "body scany" zařízení, která prohlížejí celé lidské tělo, jsou drahá a už teď jsou letištní kontroly nepříjemným zásahem do soukromí cestujících. Podle všeho se ale budou pasažéři na cestách do Spojených států i po Americe muset smířit s vyšším počtem namátkových kontrol bezpečnostních agentů.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme