Prezident Klaus přes výhrady podepsal rozpočet na příští rok

Prezident Václav Klaus podepsal zákon o státním rozpočtu na příští rok. Rozpočet počítá s rekordním schodkem 163 miliardy korun. Těsně před podpisem dokumentu, během diskuse v televizi Prima, prezident kritizoval výši deficitu veřejných financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Zdroj: ČTK

Zároveň ale vysvětlil, že oddalovat podpis zákona by mělo smysl jen v případě, že by vláda měla takovou politickou podporu, aby mohla připravit a prosadit úspornější rozpočet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Václav Klaus o státním rozpočtu a úloze vlády během schvalování.

"Není důvod, abych vymýšlel rozpočtové provizorium. To by mohlo mít smysl, kdyby tady byla vláda, která by na něco takového měla sílu a následně takový návrh protlačila v parlamentu. Myslím si, že pak by klidně stálo za to riskovat tři měsíce rozpočtového provizoria. To však nyní nevidím, proto by bylo takové opatření chybou," řekl Klaus na Primě.

Slabý mandát vlády

Prezident zároveň zdůraznil, že politici by měli najít odvahu škrtat státní výdaje v době krize.

"Neodvaha něco udělat vyjadřuje jistou změnu na naší politické scéně. Kdyby vláda byla silná, politicky razantní a odvážná, tak to samozřejmě udělat mohla, jenže nemá podporu poslanecké sněmovny. Na to se trošku pozapomíná. Proto také ty rozpaky během hlasování o rozpočtu, kdy strany neví jestli hlasovat pro nebo proti. Poté všichni výsledek kritizují. Proto je také nešťastné, že neproběhly říjnové volby," doplnil Klaus.

Vláda, která příští rok vzejde z parlamentních voleb, ale bude muset podle Klause veřejné finance stabilizovat.

"Naším jediným úkolem bude stabilizovat veřejné finance, a to bude bolet. Jestli se osobně něčeho bojím, tak ne toho, že by se podniková sféra nevrátila k normálnímu ekonomickému růstu, ale potíže bude mít stát se svým hospodařením a rozpočtem. Lidé totiž nebudou chtít platit větší daně a nebudou chtít dostávat měně než jsou zvyklí," řekl Klaus.

Schodek může být i vyšší

Klaus rozpočet také dlouhodobě kritizuje, stejně jako řada dalších ekonomů. Podle něj je právě zmíněný schodek příliš vysoký, přičemž reálný deficit může být ještě vyšší.

Ekonomům vadí hlavně struktura rozpočtu, která v sobě nese riziko zvýšení deficitu státních financí. Zároveň zrychlí růst státního dluhu. Stát bude mít vyšší výdaje, bude málo spořit a jeho příjmy neporostou dostatečně.

Dopady krize

Prezident navzdory schodku rozpočtu věří, že se ekonomika České republiky v příštím roce mírně zvedne. Nedá se ale podle něj říct, že by to znamenalo konec nárůstu nezaměstnanosti. Jak bývalá Topolánkova vláda, tak Fischerův kabinet podle Klause reagovaly na světovou ekonomickou krizi racionálně, nepropadaly panice a nezaváděly "bezhlavá opatření", která by vychylovala ekonomiku. Dopady krize ale podle prezident pocítí ČR i v příštím roce.

Jitka Hanžlová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme