Pražské letiště zpřísnilo kontroly cestujících do USA

Ruzyňské letiště v Praze stejně jako řada dalších zpřísnilo kontroly cestujících do Spojených států. Vyslyšelo tak žádost Američanů, kteří reagují na páteční pokus o atentát v letadle z Amsterdamu do Detroitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha - odletová hala. Ilustrační foto

Letiště Praha - odletová hala. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Nigerijský mladík chtěl na palubě amerického airbusu odpálit nálož, která ale selhala. Mluvčí ruzyňského letiště Olga Jurková tvrdí, že přísnější kontroly cestující nezdrží.

"Nyní aplikujeme na letišti dodatečná bezpečnostní opatření, a to na základě požadavku Spojených států. Zmíněná opatření ale nemají vliv na délku odbavení letů. Zatím proběhl do USA jeden let, který proběhl naprosto v souladu s letovým řádem," uvedla Jurková.

Přísnější osobní prohlídky i kontroly zavazadel

Bezpečnostní opatření zesílila letiště po celém světě. Cestující čelí přísnějším osobním prohlídkám a kontrolám zavazadel. Během poslední hodiny letu pak nesmějí vstávat ze sedadel ani pro nic sahat do svých příručních tašek. Také nemůžou mít nic na klíně.

Třiadvacetiletému Nigerijci hrozí za pokus o zničení letadla dvacet let vězení a pokuta v přepočtu 4,5 milionu korun. První stání u soudu ho čeká 8. ledna.

Umar Farouk Abdul Mutallab tvrdí, že má vazby na teroristickou síť Al-Káida. Od listopadu byl v centrálním registru lidí podezřelých na spojení s terorismem. Americká vláda ale neměla dost informací, které by umožnily jeho vyloučení z letecké přepravy.

Marika Táborská, Šárka Slezáková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme