Švédská televize chystá seriál o Ingmaru Bergmanovi

Filmový režisér Ingmar Bergman zemřel před dvěma lety, ale jeho jméno nezůstává zapomenuto. Tvůrce filmů jako Sedmá pečeť, Pramen panny, Jako v zrcadle, Léto s Monikou nebo Fanny a Alexander bude již zanedlouho připomenut v novém seriálu, který o něm chystá veřejnoprávní Švédská televize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stockholm

Stockholm | Foto: europa.eu.int

Podle dosud známých zpráv by nový seriál o Bergmanovi měl být dokonce vůbec největším projektem v dějinách této televizní společnosti.

Seriál má mít nejméně čtyři díly po jedné hodině a nebude prý jen epicky popisným ztvárněním Bergmanova života.

Autor námětu i scénáře, spisovatel Henning Mankel, se totiž zaměří jen na některé úseky režisérovy dráhy a především na téma, které on sám považuje za nejcharakterističtější pro Bergmana: na cenu za mimořádnou posedlost vlastní prací a za úspěch, který postupně nabyl celosvětových rozměrů.

Mankell dobře ví, o čem mluví, neboť je sám členem Bergmanovy rodiny. Po svatbě s Bergmanovou dcerou se stal režisérovým zetěm a oba muži k sobě v poslední etapě Bergmanova života měli velmi blízko.

Ingmar Bergman | Foto: gothamist.com

Dnes jednašedesátiletý Henning Mankell je navíc sám mezinárodně uznávaným autorem, který prodal již přes 35 milionů knih, hlavně detektivek. Vloni se dokonce zařadil do desítky nejprodávanějších světových autorů.

Ingmar Bergman měl celkem devět dětí s několika ženami, a přesto umíral v ústranní a osamění. Mankell o svém pohledu na vlastního tchána zatím sepsal 90 stran textu a Švédská televize má do konce příštího roku rozhodnout o tom, kdo dostane na starost režii a kdo bude hrát hlavní roli.

Ingmar Bergman režíroval za svůj devětaosmdesátiletý život na 60 filmů a 150 divadelních představení. Švédská televize chce celý projekt pojmout důstojně a velkoryse, a partnery pro spolupráci i financování bude proto hledat i v zahraničí. Začít chce již v únoru na festivalu v Berlíně.

Marika Táborská, Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme