Chorvati si nového prezidenta v prvním kole nezvolili

V prezidentských volbách v Chorvatsku zvítězil kandidát opoziční sociální demokracie Ivo Josipovič s 32,4 procenta hlasů. Protože ale nezískal nadpoloviční většinu, bude se za dva týdny konat druhé kolo voleb, ve kterém se Josipovič utká s Milanem Bandičem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prezidentské volby v Chorvatsku

prezidentské volby v Chorvatsku | Zdroj: ČTK

Záhřebský levicový primátor Milan Bandič se se 14,8 procenty hlasů umístil na druhém místě. Třetí pozici zaujímá Andrija Hebrang z pravicové vládní Chorvatské demokratické unie, který má o dvě procenta méně. S jednoprocentní ztrátou následuje nezávislý pravicový kandidát Nenad Vidoševič.

Předběžné oficiální výsledky vyhlásila Ústřední volební komise.

Nedělní hlasování probíhalo bez větších problémů. Jeden z menších incidentů popsal novinářům předseda Ústřední volební komise Branko Hrvatin: "Ve volebním středisku číslo 5 ve městě Zabok tři lidé narušovali veřejný pořádek, takže zasahovala policie."

O nejvyšší křeslo ve státě se ucházelo dvanáct kandidátů. Nynější prezident Stjepan Mesič, který patří k nejpopulárnějším politikům v zemi, už po dvou funkčních obdobích nesměl kandidovat.

Příští chorvatský prezident by měl zemi dovést do Evropské unie. Půjde o třetí osobnost v čele nezávislého státu po rozpadu bývalé Jugoslávie.

Jaromír Janev, Marika Táborská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme