Důvěra v domácí ekonomiku nadále roste

Důvěra v domácí ekonomiku i nadále roste. Po listopadovém posílení si i v prosinci souhrnný index důvěry připsal meziměsíční zisk, a to 2,1 bodu. Vyplývá to z výsledků šetření provedeného Českým statistickým úřadem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Optimismem podle nich oplývají zejména čeští spotřebitelé - u nich důvěra v ekonomiku narostla meziměsíčně o 1,2 bodu a meziročně o více než 14 bodů. Index měřící náladu v podnikové sféře pak oproti listopadu posílil o 2,3 bodu; ve srovnání s loňským prosincem je o 4 body vyšší.

Podle Marie Hörmannové, vedoucí konjukturálních průzkumů Českého statistického úřadu, k prosincovému optimismu spotřebitelů přispěla zejména důvěra v budoucí růst ekonomiky a v to, že nezaměstnanost už nebude tak prudce růst jako loni. Náladu jim naopak kazilo hodnocení finanční situace domácností.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvěře v domácí ekonomiku hovořili Marie Hörmannová a Petr Dufek ve Světě o deváté Rádia Česko

Důvěra podnikové sféry v ekonomiku za důvěrou spotřebitelů letos zaostává. Nejvýrazněji se to projevuje u obchodníků, řekla Hörmannová na Rádiu Česko.

"O tom také vypovídá to, že hned po Štědrém dnu v podstatě začaly výprodeje zboží s vysokým snížením ceny. V ostatních odvětvích, co se týče služeb, stavebnictví, tam se pokles důvěry stabilizoval, ale hlavně táhnou ekonomiku průmyslníci," uvedla Marie Hörmannová.

Jen pomalu rostoucí důvěra podniků by se mohla stát brzdou domácí ekonomiky v příštím roce, jinými slovy, mohla by zkomplikovat hospodářské oživení. Podle analytika ČSOB Petra Dufka ale bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet zahraniční poptávka.

"V tuto chvíli je vidět, že důvěra roste nejen v české ekonomice, ale především v německé ekonomice, a odtud asi vyplývá i určitý mírný optimismus ze strany podnikové sféry, zvláště té průmyslové," prohlásil v rozhovoru pro Rádio Česko. Zároveň upozornil, že rostoucí důvěra spotřebitelů ekonomiku v příštím roce nezachrání.

"Já se obávám, že i když roste důvěra spotřebitelů v ekonomice, tak se tato důvěra neprojeví v růstu české ekonomiky. Přece jenom ta zhoršená finanční situace, která je velmi pravděpodobná, neumožní domácnostem zvyšovat svoji spotřebu v příštím roce. A proto bych tady na domácnosti vůbec nevsázel," vysvětlil Petr Dufek na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Martina Mašková, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme