Íránská státní televizní stanice přiznala osm obětí protestů

V Íránu pokračují protesty opozice proti vládě a prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi. Nepokoje se rozšířily z Teheránu i do dalších měst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Íránská státní televizní stanice s odvoláním na Nejvyšší radu národní bezpečnosti přiznala, že při srážkách policie s demonstranty zahynulo osm lidí. Opozice tvrdí, že mezi nimi byl údajně i synovec bývalého prezidentského kandidáta Míra Hosejna Músávího.

Kritici prezidenta Ahmadínežáda mají za to, že jeho opětovné červnové zvolení, provázely podvody. Už tehdy byly v ulicích tisíce lidí. Nyní dochází k demonstracím v době vrcholícího svátku ášúrá.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Íránu pokračují protesty opozice proti vládě a prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi. Situaci přiblížil na Rádiu Česko odborník na Írán Juraj Hanuliak z Ústavu etnologie Univerzity Karlovy.

Muslimové si při něm připomínají smrt jednoho z vnuků proroka Mohameda, Imáma Husajna v bitvě u Karbaly v roce 680 a miliony Íránců při té příležitosti tradičně vyrážejí na pouliční shromáždění a přehlídky.

"Svátek je vlastně projevem vzdání úcty mučednické smrti Imáma Husajna, který sám bojoval proti přesile, proti útlaku a stal se symbolem celého íránského šíitského hnutí," řekl na Rádiu Česko odborník na Írán Juraj Hanuliak z Ústavu etnologie Univerzity Karlovy.

"Vzhledem k tomu, že oficiální opoziční síly nemůžou v Íránu protestovat, tak využívají státem uznávané svátky k tomu, aby se shromažďovaly, aby daly najevo svůj nesouhlas," dodal.

Protesty zesílily kvůli zákazu ceremoniálu na památku Montazetiho

Letos se svátek ášúrá konal ve vypjaté atmosféře - krátce po smrti kritika současného režimu ajatoláha Hosejna Alího Montazerího, jehož pohřeb, na kterém byly desítky tisíc stoupenců reforem, se změnil v demonstraci. Tradiční ceremoniál na jeho památku pak úřady zakázaly, což ovlivnilo i sílu nynějších protestů.

"To, jak se postavil režim ke smrti ajatoláha Montazerího, popudilo i vrstvy lidí, které předtím neměly chuť projevit nenávist k režimu a sympatie k opozici," řekl Hanuliak.

Montazerí byl žák ajatolláha Chomejního, patřil k zakladatelům náboženského režimu v Íránu, ale nakonec se od vládnoucího režimu odvrátil. Byl v domácím vězení a různě perzekuován. Patřil ke vzorům pro íránskou společnost.

"Jeho silný vliv byl dán náboženskou autoritou a také tím, že nikdy nesklouzl narozdíl od dnešních představitelů režimu k tomu, aby náboženství či politickou situaci využíval ve svůj prospěch," přiblížil Hanuliak.

Nesouhlas s režimem sílí v dalších městech

Nesouhlas se situací v zemí sílí kromě Teheránu i v jiných městech. Nynější incidenty byly zaznamenány například v Isfahánu, Nadžafábádu, Šírázu, Bábolu, Tabrízu či posvátném šííitském městě Kómu.

"Tato města nepatří tradičně k prozápadnímu obrazu Teheránu. Ale jedná se o města, kde jsou aktivní náboženské kruhy. Je to důkaz toho, že se do protipólu režimu dostává více a více lidí, kteří před tím byli nábožensky zavázáni režimu. Nyní už ale cítí, že režim nemá monopol na náboženství," vysvětlil odborník na Írán Juraj Hanuliak.

Ladislav Dvořák, Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme