USA spouštějí další frontu v boji proti terorismu. V Jemenu

Ve vší tichosti otevírají Spojené státy další frontu v boji proti terorismu. Vedle Afghánistánu a Iráku svou pozornost obracejí také na Jemen, kde má svou důležitou základnu teroristická síť Al-Káida. Spojitost s Jemenem vykazuje i páteční pokus o atentát na americké letadlo u Detroitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jemen - území

Jemen - území

Důkazy o protiteroristických plánech USA v Jemenu dnes přinesl americký list New York Times. Podle deníku už před rokem odjeli do Jemenu špičkoví agenti CIA a speciální komanda americké armády pomáhají školit jemenské bezpečnostní síly.

Američany zajímá především radikální muslimský duchovní Anvar al-Avlakí, který v Jemenu žije. Avlakí měl být v kontaktu i s Umarem Mutallabem, mladým Nigerijcem, který se minulý pátek pokusil vyhodit do vzduchu letadlo nad americkým Detroitem.

Atentátník měl v Jemenu dostat jednak potřebný trénink a také výbušninu, kterou při útoku použil. Jemen je útočištěm islámských radikálů už dlouho - v 80. letech jemenská vláda poskytla útočiště muslimským bojovníkům, kteří se vraceli z protisovětského odboje v Afghánistánu.

Marika Táborská, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme