Slovenští uživatelé marihuany jsou stále jednou nohou v kriminále

Česká vláda zlegalizovala držení 15 gramů marihuany. Prodej a rozšiřování této lehké drogy však zůstává nadále trestným činem. Česko tak následuje mnohé nejenom evropské země, které šetří výdaje na práci soudů a policie a přestaly kriminalizovat drobné uživatele. Ovšem stačí překročit řeku Moravu a situace se rázem mění. Právě na Slovensku hrozí kuřákům "trávy" jedny z nejtvrdších trestů v Evropě a každá cigareta vyjde pořádně draho.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marihuana

Marihuana | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na jednu cigaretu bude Richard vzpomínat ještě hodně dlouho. Nestačil si ani zapálit, když ho zastavili policisté a našli u něj 1,6 gramu marihuany.

Následoval noční výslech, obžaloba a soud. Soudce postupoval přesně podle zákona a odsoudil Richarda na šest měsíců s podmínečným odkladem na dva roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenští poživači marihuany jsou stále jednou nohou v kriminále

"Jsem živým příkladem toho, jak se dá zákon zneužít k represi a postihování nevinných lidí. Vnímám se jako nevinný člověk. Od 18 let pracuji, platím tomuto státu daně a nikdy jsem neměl problém se zákonem. Pouze toto, malé množství," ukázal Richard na ubalenou marihuanovou cigaretu.

Richard kouří marihuanu dál. Musí si ale dávat pozor, je v podmínce, a když ho chytnou s cigaretou znovu, půjde do vězení na půl roku. Ztratí práci, přestane platit daně a stát bude financovat jeho pobyt za mřížemi. Zákon totiž nerozlišuje lehké a tvrdé drogy, říká Eleonora Kara z Národního monitorovacího centra pro drogy.

"V zákoně se zvýšila maximální dávka, kterou člověk může mít u sebe, až na desetinásobek jednorázové dávky. Sazby za přechovávání pro vlastní potřebu jsou do pěti let," upřesnila.

Tolerantnější přístup prý nikdo nežádá

Český rozhlas oslovil několik soudců, aby získal jejich názor na trestání kuřáků marihuany. Do jednoho se odmítli vyjádřit. Podle ministerstva spravedlnosti tolerantnější přístup k lehkým drogám na Slovensku nikdo nežádá, říká mluvčí úřadu Michal Jurči.

"Ministerstvo dosud nebylo vyzváno k nějaké široké diskusi o této problematice. Psychologové, soudci, policie nebo prokuratura nežádají v tomto směru změnu. Proto ministerstvo spravedlnosti nemá iniciativu měnit stávající zákon," doplnil mluvčí.

Za držení marihuany pro vlastní potřebu odsoudili vloni slovenští soudci 446 lidí. To je skoro čtyřikrát víc než za držení heroinu nebo pervitinu. Tyto údaje má k dispozici i místopředseda vlády odpovědný za drogovou problematiku Dušan Čaplovič. Žádné změny zákona však nechystá.

"Hledáme možnosti, abychom lidi, kteří užívají tyto drogy, umístili a převychovali. Pro nás je důležité, aby ve slovenské legislativě byly vytvořeny alternativní tresty, které by měly patřit konzumentům. Daleko tvrdšími tresty však musí být postiženi distributoři," řekl Dušan Čaplovič.

Politici si nechtějí pálit prsty

Jedním z mála lidí na Slovensku, který veřejně mluví o dekriminalizaci uživatelů lehkých drog, je bývalý novinář Laco Ďurkovič. Podle něj si politici nechtějí pálit prsty, jít proti většinovému názoru, a tolerance uživatelů je tabu.

"Politici si dokonce dělali průzkumy veřejného mínění a zjistili, že ztratí procenta, než získají. Takže žádný z politiků nemá odvahu se proti tomu postavit a zákon zmírnit nebo osvobodit od mustru nesmyslného stíhání, perzekvování a nesmyslné policejní práce. Hlavně mládeže, protože na Slovensku je vysoké procento uživatelů," dodal.

Statisticky uvádějí, že na Slovensku, stejně jako v Česku, kouří marihuanu každý pátý student. Represe je tak zřejmě neúčinná. Rozdíl mezi studenty je v tom, že ti slovenští jsou jednou nohou v kriminálu.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme