Zvýšení DPH zvedne ceny jen minimálně

Od 1. ledna se zvýší daň z přidané hodnoty. Základní sazba se zvýší z dosavadních 19 na 20 procent a snížená vzroste z 9 na 10 procent. Zvyšování DPH je součástí balíčku úsporných opatření, který měl za cíl udržet deficit státního rozpočtu na úrovni necelých 163 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka může v některých případech dojít ke zdražení zboží. Předpokládá ale, že nepůjde o nijak dramatický nárůst cen:

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvýšení DPH mluvili na Rádiu Česko hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík a David Šeich, poslanec ODS.

"Myslím si, že úroveň promítnutí do cen bude velmi nízká, protože ekonomika je velmi slabá. Dál poroste nezaměstnanost a v důsledku toho bude klesat kupní síla obyvatel, bude klesat spotřeba domácností. Důvody pro zvyšování cen nejsou vysoké, ceny mají tendenci stagnovat a změna o jeden procentní bod se u obou sazeb moc nepromítne."

Mertlík si myslí, že by první vlna zdražení mohla přijít už v lednu a únoru. Záležet bude také na tom, jak budou jednotlivé obchody přeceňovat zboží. Další vývoj cen potom bude závislý na vyvíji ekonomiky a náladě spotřebitelů.

"Pokud ekonomika začne postupně oživovat a v druhé polovině roku už bude mírně znát rostoucí spotřeba obyvatelstva, tak pak se vytvoří prostor pro obchodníky, aby začali postupně zvyšovat ceny a tím si dorovnávali snížení marže, které jim za nezměněných okolností přinese vyšší daň z přidané hodnoty," tvrdí Mertlík.

Ekonom si zároveň myslí, že zvýšení DPH se do cen promítne s velkým časovým zpožděním a možná k němu dojde až v dalších letech, takže se spotřebitelé nemají čeho obávat.

Zvýšení DPH má pouze krátkodobý efekt

Podle Mertlíka je zvýšení daně z přidané hodnoty efektivním způsobem, jak naplnit státní pokladnu: "Zvýšení DPH přináší rychlý efekt. Pokud vládě jde o to, aby zvýšila příjmy veřejných rozpočtů rychle, tak určitě nepřímé daně jsou z tohoto pohledu vhodnější než daně přímé. Na straně druhé, z dlouhodobého pohledu se domnívám, že tudy cesta nevede."

Podle ekonoma Raiffeisenbank do budoucna spíše porostou daně z příjmu fyzických osob a majetkové daně, protože tam je prostor pro nárůst.

Tomáš Pavlíček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme