Rusko a Ukrajina zatím dohodu o dodávkách ropy nepodepsaly

Dodávky ropy z Ruska do Česka by neměly být ohroženy. Podle aktuálních informací společnosti MERO (Mezinárodní ropovody) se ruská a ukrajinská strana dohodly na cenách transitu. Smlouvu ale zatím nepodepsaly. Evropská komise proto nadále varuje před ropnou krizí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrální tankoviště ropy - Nelahozeves (ilustrační foto)

Centrální tankoviště ropy - Nelahozeves (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

"Dle mých informací došlo na úrovni těchto dvou společností k dohodě," řekl Radiožurnálu technický ředitel společnosti MERO Vít Tůma. Ruská federace odmítla ukrajinské požadavky a Ukrajina to podle všeho akceptovala a vzala je zpět.

"Tato dohoda je připravena k podpisu obou dvou příslušných ministrů. Myslím si, že by to mělo být podepsáno ještě dnes. Dle našich informací bychom se to měli dozvědět do odpoledních hodin," dodal Tůma.

'Dohodu chceme'

Jak Rusko, tak Ukrajina podle slov svých představitelů doufají, že se dohodu podaří uzavřít nejdéle do Nového roku. Šéf ruské společnosti Transněfť Nikolaj Tokarev ale upozornil, že Rusko nepřistoupí na dodatečné podmínky Ukrajiny, která podle něj žádá vyšší ceny za přepravu ropy a záruky na minimální odběr.

Tokarev zároveň obvinil ukrajinské představitele, že jednají z politických důvodů. Ti to ale odmítají. Zmocněnec ukrajinského prezidenta pro energetickou bezpečnost Bohdan Sokolovskij potvrdil, že Ukrajina hodlá ropu přepravovat do České republiky, Maďarska a na Slovensko i v případě, že se Kyjev s Moskvou do konce roku na podmínkách nedohodnou.

Požadavek na vyšší ceny za přepravu ropy padl v Kyjevě poté, co Mezinárodní měnový fond odmítl žádost recesí stižené Ukrajiny o půjčku ve výši dvou miliard dolarů.

Pokud by se Rusko s Ukrajinou přece jen na cenách transitu ropy nedohodlo, má Česko v rezervě jeden milion tun ruské ropy. To je zásoba na zhruba pětaosmdesát dní.

Evropská komise dostala varování

Evropská komise přitom dostala od Ruska varování na možné problémy v dodávkách ropy. Informaci o hrozbě vzniku nebezpečné situace předala Komise dotčeným zemím.

Síť evropských ropovodů | Foto: Mero ČR Mero ČR

"Rusko poslalo Evropské komisi oznámení o možném vzniku 'nebezpečné situace'. Tuto informaci jsme postoupili dál zemím, které by jí mohly být ohroženy," potvrdil Českému rozhlasu mluvčí Evropské komise Mark English.

Moskva se tak zachovala podle pravidel dohodnutých v polovině listopadu v Memorandu o systému včasného varování před narušením dodávek energetických surovin. Zatím jde ale pouze o oznámení, že situace nebezpečná pro plynulost dodávek hrozí, ne že nastala.

Oficiální dopis z Bruselu potvrdila také slovenská vláda, která svolala Bezpečnostní radu státu.

Slovenský premiér Robert Fico nedodal žádné podrobnosti, pouze zopakoval, že má jednu oficiální informaci od Evropské komise. Další informace má prý od tajných služeb, ale neupřesnil je. Slovensko má podle premiéra Fica zásoby ropy na více než tři měsíce a krizového scénáře se neobává.

Dodávky ropy jsou ohrožené stejně jako v případě plynu vloni v zimě, kvůli tranzitní poplatkům, které požaduje Ukrajina od Ruska. Dohoda těchto dvou států je klíčová a jednání podle dostupných informací pokračují.

Pavel Novák, Lenka Kabrhelová, Ľubomír Smatana, Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme