Na Palinovou jedni skládají písně, druzí jí nemohou přijít na jméno

Vystavuje na odiv svůj skromný původ a přitom jí mnozí přičítají ambici stát se nejmocnější ženou. To je jen jeden z protikladů, kterých je Sarah Palinová plná. Bývalá guvernérka Aljašky úspěšně překročila hranice politiky a stala se jednou z nejdiskutovanějších osobností v Americe.

"Sarah Palinová, čeká na tebe celý svět," zpívá se v písničce, kterou bývalá republikánská kandidátka na americkou viceprezidentku inspirovala. Zhruba polovina Ameriky ji má ráda, druhá polovina ji považuje za nepříliš inteligentní populistku.

Její paměti Přeměna v rebelku jdou na doslova na dračku. Klade v nich důraz na to, že je prostou ženou z lidu, která vyznává tradiční americké hodnoty: svobodu, poctivou a tvrdou práci, oddanost rodině a víru v Boha. Proto prožívá americký život v jeho nejčistší podobě. Však také kniha nese podtitul americký život.

Některé jeho peripetie Sarah Palinová popisuje s odzbrojující prostotou hraničící se sentimentalitou, jak vystřiženou z těch jednodušších a také horších hollywoodských filmů. To když dojde třeba na její vztah k opačnému pohlaví na střední škole.

"Modlila jsem se k bohu, aby spojil mou budoucnost s jedním z místních kluků, se kterým jsem vyrůstala. Moc se mi ti hoši líbili, ale brala jsem je jako kamarády. Už jsem skoro vzdávala naději, že se kdy potkám s chlapcem, kterého bych mohla mít ráda víc než jako kamaráda. A pak se u nás ve městě zjevil nový kluk," píše bývalá guvernérka.

A tím klukem byl samozřejmě její budoucí manžel Todd Palin - zaměstnanec těžařské společnosti, šampión ve vytrvaleckých závodech psích spřežení, závodník na sněžném skútru a zdatný lovec. Lov má ráda i Sarah Palinová. Však se také v jiné písničce složené na její počest zpívá o Mámě střílející aljašské losy přímo od pasu.

"Zbožňuji maso. Jím vepřové řízky, tlusté hamburgery se slaninou i připálené tučné odřezky ze středně a důkladně propečených steaků. Ale ze všeho nejradši mám losa a soba. Vždycky, když přijede někdo odjinud, říkám mu, že u nás na Aljašce je dost místa pro všechna zvířata, hned vedle šťouchaných brambor," vyznává se Palinová na jiném místě svých pamětí.

Ona, jejích pět dětí a pohledný manžel vynikající vytrvalostí a sílou jsou prostě ztělesněním tradiční americké rodiny, která svůj pohled na svět zakládá na jednoduchých pravdách. Těm rozumí příslovečný člověk z ulice, a proto je Palinová oblíbená.

Ale je v tom problém pro ty Američany, kteří chápou, že svět v 21. století je příliš komplikovaný, než aby se dal vysvětlit Knihou lesní moudrosti, říká Daniel Anýž, zpravodaj Hospodářských novin, který fenomén Palinové dlouhodobě studuje.

"V jejím vystoupení je bohužel i velká část antiintelektualismu. To znamená, že Sarah Palinová se přiřadila, i když to neměla zapotřebí, ke křídlu, které říká, že je dobré být hloupý a nevědět moc o okolním světě, protože nakonec tady uprostřed Ameriky máme svých starostí dost. Je v tom nebezpečí, že se k tomu váže 'schvální' arogance, kdy lidé z toho dělají z nouze ctnost - nic nevím, stačí mi to k životu a jsem tím lepší," soudí Dan Anýž, zpravodaj Hospodářských novin.

Oponenti Sarah Palinové jsou početní a aktivní. Vydali mimo jiné knížku Přeměna v rebelku, americká noční můra. Vyvracejí v ní snad všechno, co Sarah Palinová tvrdí. I jejich hlasitá a rozzlobená reakce ovšem ukazuje, že prostě fenomén Sarah Palinová nemohou ani oni ignorovat.

autor: vpo
Spustit audio