Obětí obchodu s lidskými orgány v Kosovu měli být i tři Češi

Tři lidé z Česka měli být během kosovské války v letech 1998-99 oběťmi obchodu s lidskými orgány. Uvedl to srbský žalobce pro válečné zločiny Vladimír Vukčevič pro srbský deník Blic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Priština - Kosovo

Priština - Kosovo | Foto: www.prishtina-komuna.org

Informace o obětech z České republiky se objevuje na veřejnosti poprvé. Vladimír Vukčevič ale zatím neposkytl další podrobnosti. Podle spekulací médií by se v případě mohlo jednat o Čechy, kteří se ztratili v sousední Albánii, ovšem až v roce 2001.

Během konfliktu měla Kosovská osvobozenecká armáda UČK organizovat únosy lidí nealbánského původu. Celkový zatím nepotvrzený počet obětí šplhá k pěti stům.

Na severu Albánie u města Burrel jim měly být odebírány orgány, které pak putovaly do různých zemí Evropy a celého světa.

Kosovská policie české oběti popírá

Kosovská policie popřela, že by Češi figurovali v seznamu obětí obchodů s lidskými orgány. Policie ale národnost obětí nezná. Nezjistila zatím ani to, jestli k obchodování s orgány vůbec docházelo.

Ani ministerstvo zahraničních věcí České republiky nemá o případu žádné bližší informace.

První zmínku o obchodech s lidskými orgány přinesly loni paměti bývalé hlavní žalobkyně Haagského tribunálu Karly bel Ponteové. Případem se zabývají odborníci Rady Evropy.

Jaromír Janev, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme