Nepokoje a protesty mohou v Íránu ještě eskalovat

Pokračující nepokoje a protesty v Íránu vyvolaly tvrdou reakci tamní vlády. Úřady začaly se zatýkáním představitelů opozice, podle agentury AFP bylo zadrženo nejméně deset lidí. Někteří z nich pocházejí z blízkého okolí opozičního předáka Mír-Hosejna Músávího nebo někdejšího reformního prezidenta Mohammada Chátamího.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Mezi jinými byl zadržen i téměř osmdesátiletý lídr opozičního Hnutí svobody Ibrahím Jazdí, který byl v minulosti ministrem zahraničí. Jazdí na svou funkci rezignoval před 30 lety na protest proti zadržení amerických diplomatů v Íránu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Íránu mluvila na Rádiu Česko redaktorka perské redakce Rádia Svobodná Evropa Golnaz Esfandiari.

Při pondělních a nedělních nepokojích už zemřelo osm lidí, podle jiných zdrojů patnáct. Přes tři sta dalších bylo zatčeno. Podle redaktorky perské redakce Rádia Svobodná Evropa Golnaz Esfandiari je možné, že bude násilí v Íránu ještě eskalovat:

"Pokud se nenajde nějaké řešení, bude násilí eskalovat a krize v Íránu se bude zhoršovat. Já si myslím, že žádná smrt ani násilí zatím nedokázalo opozici umlčet."

Během nedělních násilných střetů byl zastřelen i synovec opozičního politika Mír-Hosejna Músávího. V pondělí bylo jeho rodině zabráněno pohřbít jeho tělo, údajně kvůli soudně nařízeným lékařským testům. Islámské zvyky přitom požadují, aby bylo tělo pohřbeno do 24 hodin.

Tomáš Pavlíček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme