Íránský režim zatýká další stoupence opozice

Írán stupňuje po nedělních protivládních protestech rétoriku proti opozici i Západu. Ministr zahraničí si povolal k vysvětlení britského velvyslance. Současně dál pokračuje zatýkání odpůrců režimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestní akce íránských studentů v Teheránu

Protestní akce íránských studentů v Teheránu | Foto: AFP

Velká Británie se podle Teheránu vměšuje do vnitřních záležitostí země například perským vysíláním BBC, které obšírně informuje o protivládních demonstracích.

Šéf parlamentu Alí Larídžání odmítl i kritiku ze strany Spojených států a Izraele a požadoval také po policii a soudech tvrdý zásah proti organizátorům protestů. Podobná rétorika zazněla i od vůdců Íránských revolučních gard.

Podle nezávislých blogů zatkli v Íránu od nedělních protivládních demonstrací další dvě desítky představitelů opozice včetně sestry íránské nositelky Nobelovy ceny za mír Širín Ebadíové a poradců opozičního vůdce Míra Hossejna Músavího.

Podle státních médií měly dnes v Íránu pochodovat desetitisíce lidí na podporu režimu a s požadavkem trestu pro opoziční vůdce.

Neklid v zemi trvá už od červnových prezidentských voleb. Podle opozice provázely znovuzvolení Mahmúda Ahmadínežáda rozsáhlé podvody.

Igor Maňour, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme