Vánoce zpomalily očkování

Vánoční svátky a prázdniny zřejmě zpomalily očkování proti prasečí chřipce. Úroveň vakcinace zveřejní dnes ministerstvo zdravotnictví. Také upřesní, u kolika obětí se zatím potvrdilo úmrtí na pandemickou chřipku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

inzulín

inzulín | Foto: Tomáš Adamec

Po Novém roce přijdou na řadu v očkovacích centrech také hasiči, policisté a vojáci. Hlavní hygienik Michael Vít potvrdil, že do Česka po Novém roce dorazí už třetí várka vakcín:

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji chřipkové epidemie v Česku a očkování proti ní mluvil v Ranním interview Radiožurnálu hlavní hygienik České republiky Michael Vít.

"V té třetí dávce pravděpodobně přijde kolem 60 000 dávek. Pro kritickou infrastrukturu bude určeno pravděpodobně 20 000 dávek, zbytek bude pro další rozšíření potřeb chronických pacientů a pokrytí sociálně zdravotních služeb," poznamenal Vít.

Svět pandemii nepřekonal

Generální ředitelka Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanová prohlásila, že přestože nově nakažených takzvanou prasečí chřipkou ubývá, svět ještě její pandemii nepřekonal a nezvítězil nad ní. Podle ní potrvá ještě měsíce, než se s ní vypořádá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková hovořila o chřipce ve Světě o osmé

Světová zdravotnická organizace doporučila očkování proti prasečí chřipce, za to čelila kritice - někteří organizaci obviňovali z toho, že je ve vleku farmaceutických firem. Ve druhé polovině listopadu se začalo očkovat i v České republice, a v příštím roce se bude pokračovat. V lednu dorazí už třetí várka vakcín. Očkováni mají být lidé z kritické infrastruktury - třeba hasiči, policisté nebo vojáci. Podle hlavního hygienika Michaela Víta by se také mohly rozšířit diagnózy chronicky nemocných, kteří se budou očkovat.

Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku ve Světě o osmé připomněla, že vánoční volno přineslo pokles výskytu. Otázkou je, jaký bude vývoj po Novém roce a až po polovině ledna bude možné odhadnout trend. "První pandemická vlna je v Česku na ústupu. Ovšem zkušenost nás učí, že zpravidla přichází vlna druhá. Rozhodně je to infekce, která ještě neřekla poslední slovo."

Milan Kopp, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme