Nalezena černá skríňka z Columbie

Vyšetřovatelé havárie raketoplánu Columbia našli skříňku se záznamy dat. Ta by mohla poskytnout důležité informace o příčinách neštěstí, které si 1. února vyžádalo životy sedmi astronautů. Nalezený přístroj se zdá být podle mluvčí vyšetřovací komise Laury Brownové neporušený, i když byl vystaven vysoké teplotě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

první start Columbie v dubnu 1981

první start Columbie v dubnu 1981 | Foto: NASA

Záznamníky dat se obvykle spustí poté, co raketoplán začne sestupovat z oběžné dráhy do atmosféry, a jsou v chodu hodinu až dvě. Raketoplán Columbia se rozpadl nad Texasem právě v této fázi letu, asi 16 minut před plánovaným přistáním na Floridě.

Už týden po zřícení amerického raketoplánu nalezly pátrací týmy pravděpodobně nejdůležitější část z jeho trosek, kus křídla. Na nalezeném kusu bylo ještě několik keramických kachlíků, které sloužily jako ochrana před teplem. Za letu se některé od raketoplánu odloučily, a proto se při vstupu do atmosféry mohl působením tepla poškodit aluminiový plášť. To mohlo být příčinou zřícení.

Jan Rosenauer, Eva Ziliziová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme