Německý počítačový odborník rozluštil GSM kód

Německý počítačový odborník Karsten Nohl, který tvrdí, že rozluštil kódování telekomunikační technologie GSM - nejpoužívanějšího systému pro síť mobilních telefonů na světě, varuje před odposloucháváním telefonních hovorů. Podle něj může váš hovor odposlouchávat prakticky kdokoliv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon. Ilustrační foto.

Mobilní telefon. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Nohl k rozluštění kódu potřeboval pět měsíců, poměrně levné vybavení a několik spolupracovníků. Podle něho systém není dostatečně chráněný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odposlechu o rozluštěném GSM kódu mluvil v poledních Ozvěnách dne šéfredaktor serveru root.cz Petr Krčmář.

Podle publicisty specializujícího se na počítačový software, šéfredaktora serveru root.cz Petra Krčmáře ale není riziko tak vysoké, jak tvrdí Nohl: "V tuto chvíli se nemáme čeho bát. Pokusy o prolomení GSM kódu nejsou nové. Několik posledních let byly publikovány práce, které poukazovaly na různé problémy v šifrování, které je staré 22 let. To, co bylo předvedeno nyní, je krok, kdy byl útok uveden do praxe."

Krčmář navíc vysvětluje, že i přestože došlo k prolomení GSM kódu, tak zatím není možné si pořídit nějaký přístroj a odposlouchávat s ním veškeré hovory: "Zatím je k tomu potřeba zařízení minimálně za půl milionu korun a je potřeba vyvinout velké úsilí."

GSM asociace se ale podle Krčmáře nelegálního odposlouchávání hovorů obává: "Jsou už připravena nová šifrovací schémata, která už je možné nasadit do praxe. Do této doby ale byly všechny útoky čistě na teoretické bázi, takže nebylo potřeba s tím nic dělat a měnit technologie."

Podle Krčmáře se konsorcium GSM Asociace rozhodlo, že bude jednat o co nejrychlejším nasazení nového schématu do praxe.

Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme