Amsterdamské letiště zavede do tří týdnů scannery cestujících

Amsterdamské letiště Schiphol instaluje přístroje na pohlížení celé postavy cestujících. Reaguje tak na pokus nigerijského cestujícího vyhodit do povětří letadlo americké společnosti Delta. Do něj nasedl atentátník právě v Amsterdamu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kontrola zavazadel na letišti

kontrola zavazadel na letišti | Foto: Alexandr Pícha

Scannery k prosvícení celé postavy se nebudou používat všeobecně. Přednostně mají sloužit při odbavení cestujících na linkách do Spojených států.

Jak na tiskové konferenci v Haagu oznámila nizozemská ministryně vnitra Guusje ter Horst, bude jich patnáct a mají začít fungovat do tří týdnů. Podle ministryně půjde o výrazné zlepšení kontroly cestujících, protože dosud používané detektory jsou schopné odhalit jen kovové předměty.

Nové scannery ovšem dokáží rozpoznat anomálie na těle pod oblečením a odhalit tak například ukryté výbušniny. Ministryně ovšem upozornila, že i kdyby tyto přístroje už na amsterdamském letišti byly, nemusely stoprocentně zabránit nástupu atentátníka do letadla.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme