Lavičky ve Varšavě hrají Chopinovy melodie

Varšava má novou atrakci - patnáct laviček. Ale ne ledajakých. Každá váží několik set kilo a hlavně vám zahraje melodie Fryderyka Chopina. Už za pár měsíců si totiž Polsko připomene 200 let od narození tohoto skladatele. A multimediální lavičky jsou jen jednou z mnoha vzpomínek na Chopina. Co všechno kromě posezení nabízí?

"Toto není obyčejná lavička, je především zdrojem informací. Je na ní napsané, proč se nachází zrovna na tomto místě, a když zmáčknete tento knoflík, tak vám zahraje Chopinovu melodii," říká mi Magda Lan z varšavské radnice a já stiskám tlačítko play.

"Laviček je celkem patnáct a každá vám zahraje jinou Chopinovu melodii. Vždy tak třicet, čtyřicet vteřin," říká mi Waclaw Mnionsek, výrobce laviček z kamene a litiny. Ale lavička kromě melodie nabízí ještě něco jiného.

"Také fotokód, moderní medium, které vám například řekne přesný název skladby," naznačuje Katarzyna Ratajczyk z varšavské radnice. A jak to funguje?

"Můžeme si vyfotit mobilem tento symbol na lavičce, odeslat ho a vzápětí esemeskou dostaneme přesný popis toho, co posloucháme," vysvětluje další technické možnosti lavičky pan Mnionsek.

"Vevnitř, vespod lavičky, je umístěná elektronika. Dva akumulátory, které napájejí mp3 přehrávač. Každý měsíc budeme muset baterie vyměnit," dodává výrobce ojedinělého nápadu a spouští fragment oblíbené Chopinovy etudy.

"Lavičky budou na místech, která jsou nějak spojená s Chopinem a Varšavou," vysvětluje mi paní Magda Lan. "Tam, kde Chopin bydlel, učil se, prostě pobýval," dodává úřednice. A proč jsme tedy zrovna na tomto místě v centru Varšavy, ptám se autora laviček?

"Tady v paláci Zamojských bydlela Chopinova sestra. Schovávala zde jeho pozůstalost a právě odsud z okna za vlády ruských carů vyhodili Chopinův klavír," říká mi profesor Jerzy Boremski. Kolemjdoucí si menší lavičky bez opěradla skoro ani nevšimnou, což komentuje průvodce Varšavou Pavel Kruk.

"Hodně lidí jen tak projde a nevšimnou si toho. Pouze ti, kteří budou speciálně hledat Chopinovské lavičky, půjdou najisto," uvažuje pan Kruk. Ale mějme na paměti, že je prosinec.

"Kdyby bylo léto, tak bych si určitě sedla, ale dnes je velká zima a na lavičku nemám náladu," říká mi starší paní. U nové atrakce Varšavy se zastavuje skupina japonských turistů. Ostatně ti Chopinovu hudbu zbožňují.

"Myslím, že je to zajímavý nápad. Cokoliv, co přitahuje pozornost, co si můžou turisté zapamatovat, co se jim vybaví v souvislosti s Varšavou a Chopinem, má smysl. Takže i taková hrající lavička," dodává průvodkyně.

autor: pev
Spustit audio