Vonné tyčinky spojují podle tradice Tibet s nebesy

Sváteční čas a vonné tyčinky určitě patří k sobě. Otázkou je, zda si zapalujete ty pravé, vyrobené z přírodních materiálů, nebo umělé, chemické. Nejčistší dnes stále najdeme hlavně v Tibetu, kde zůstávají nedílnou součástí unikátní kultury. Prastaré recepty totiž vycházejí z tradiční medicíny obyvatel této dnes čínské autonomní oblasti.

Z hlavního chrámu kláštera Mindroling znějí modlitby buddhistických mnichů. A stejně jako posvátná slova se nad údolím řeky Tsangpo line i vůně ze zapálených tyčinek.

Jejich pálení je každodenním rituálem Tibeťanů už po staletí. A nejen v samotných svatostáncích. V časných ranních hodinách jsem často vídával ženy mířící třeba na pole a nesoucí nezbytné vykuřovadlo. Životní filozofie i tradice tibetské medicíny dohromady.

"Vidíte, mám tady vedle sebe dvě tyčinky, jednu čínskou a druhou tibetskou. Na první pohled je zřejmý rozdíl. Tibetská má sice hladký povrch, ale přitom je na ní viditelný drobný prach," ukazuje mi prodavač Sing v malém, provoněném krámku před klášterem.

"Přesto, když po ní přejedete rukou, nedrolí se. A samozřejmě se při její výrobě nepoužívají žádné umělé látky, žádná barviva. Vše je čistě přírodní," dodává.

Recepty jsou prý dnes různé, některé se vyrábějí ze santalového dřeva, šupin luskouna krátkoocasého a šafránu, jiné z horských bylin, vonných olejů a dřev. Jejich prazákladem jsou však tyčinky pocházející právě z proslulého kláštera Mindroling.

"Když je zapálíte, měly by vydávat příjemné světlo a elegantní a dlouhotrvající vůni. Vůbec by neměly být štiplavé a dráždit oči nebo nos. Důležité jsou pak i jejich léčivé účinky. Výborné jsou především na chřipku, účinkují i proti stresu a samozřejmě zahání negativní síly," vypočítává Sing.

Tibetské tyčinky se dělí na tři základní typy. První pocházejí z místního kláštera Mindroling, jejich nezbytnou součástí je kůra z jilmu. Druhé jsou z okresu Nyemo, kde obyvatelé už po staletí vyrábějí vonné cihly z cypřiše, a poslední se nazývají Minzhumeiba. Díky nim před třemi lety vznikl i vůbec první tibetský parfém.

Všechny však mají jedno společné - čistě přírodní ingredience, z nichž 80 % pochází ze samotného Tibetu a zbytek z Indie.

"Nenajdete v nich nic jiného než dřevo, zejména santal, dále rostliny a léčivé byliny. Celkem obsahují přes 30 různých ingrediencí, například květ hřebíčkovce vonného. A nechybí ani zdejší proslulá tráva, která má zvláštní vůni. Podle legendy totiž zakladatel žluté sekty Gelukpa, mistr Tsongkhapa, rozprostřel své vlasy okolo kláštera Gandan a tráva, kterou nazýváme Gandan camphene, jimi načichla," vypráví Sing.

V krámku však nemá jen tyčinky. V malých pytlících nabízí i vonný prach připravovaný z bílého a červeného santalového dřeva, borneolu, hřebíčku, léčivých bylin a tří tajných druhů ovoce využívaných v ajurvédské medicíně. Výborný je na prevenci epilepsie a zabírá na infekční nemoci.

V dávných dobách se tyto tyčinky zejména z kláštera Mindroling dodávaly výlučně do sídla Dalajlámy ve Lhase, do paláce Potala, a pro tibetskou vládu. Dnes je můžete koupit prakticky kdekoli, a to nejen v Tibetu nebo Číně, ale vlastně po celém světě. Drtivá většina z nich ovšem původní procedury spíše degraduje. Jejich výroba se totiž stala výnosným obchodem a s původním významem i účelem nemá téměř nic společného.

Tibetské vonné tyčinky, které stručně řečeno pročišťují vzduch, zvyšují imunitu a uvolňují tělo i ducha, jsou podle Singa nedílnou součástí unikátní kultury a životního stylu Tibeťanů: "V minulosti spojovaly náš svět s božskými nebesy a doufáme, že v budoucnu tyto tyčinky přispějí ke spojení Tibetu s ostatním světem."

autor: mir
Spustit audio