Od ledna začne platit černá listina nepoctivých firem

S 1. lednem vstoupí v platnost řada zákonů a novel. Mimo jiné začne platit i jedno z mála praktických protikorupčních opatření, které se podařilo prosadit do legislativních norem. Jde o novelu zákona o veřejných zakázkách, která kromě jiného zavádí i takzvanou černou listinu dodavatelů, kteří se nebudou smět soutěže o veřejné zakázky účastnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplatek

Úplatek | Foto: Rádio Praha

Na veřejně přístupnou černou listinu by se po dobu tří let na základě rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže měla dostat firma, jejíž statutární zástupci porušili zákon - například prokazatelně upláceli, či jen uvedli nepravdivé údaje při veřejné zakázce. Například lhali o stavu finančních prostředků firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Ondráčka z Transparency International byl hostem pořadu Svět o osmé.

Mohou rovněž dostat pokutu až deset milionů korun. Seznam povede ministerstvo pro místní rozvoj. Původně měla být novela zákona o zadávání veřejných zakázek novelou čistě transpoziční, která převádí některá ustanovení evropského práva do české legislativy.

Právě zavedení black listu šlo ale nad rámec původního záměru. Dalšími změnami je především posílení dohledových pravomocí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, včetně možnosti zakázat plnění smlouvy, pokud nebylo zveřejněno zadávací řízení.

Konkurence se bude vzájemně hlídat

Odhaduje se, že v Česku proteče veřejnými zakázkami, které vypisují stát nebo města ročně až šest set miliard korun.

"Jsem velmi rád, že zákon vstupuje v platnost jako princip legislativy. Na základě praxe uvidíme, jak to bude fungovat," řekl David Ondráčka, výkonný ředitel české pobočky Transparency International s tím, že jejich představa black listu ale byla mnohem přísnější.

Jedním z hlavních motivačních faktorů bude to, že se konkurence bude navzájem hlídat. "Samotní konkurenti ví, jak reálné jsou nabídky jednotlivých firem. Právě stát by měl dělat vše proto, aby konkurenční hlídání fungovalo co nejefektivněji," dodal Ondáčka.

Patricie Polanská, Martin Křížek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme