Částečné zatmění měsíce nastane na Silvestra v 19:53

Letošní rok, který je Mezinárodním astronomickým rokem, skončí stylově: částečným zatměním Měsíce. Zatmění Měsíce vzniká ve chvíli, kdy se Slunce, Země a Měsíc sejdou v jedné přímce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měsíc

Měsíc | Foto: Fotobanka stock.xchng

Pokud nebude zataženo, uvidíme dnes večer úplněk, jemuž na hodinu zmizí pravý spodní okraj. Zatmění začíná přesně sedm minut před dvacátou hodinou.

"A bude trvat hodinu. Střed částečného zatmění bude ve 20 hodin 23 minut. V tu chvíli bude měsíc ponořen osmi procenty svého průměru do zemského stínu. To znamená, že se jedná o částečné zatmění a poměrně malé," přiblížil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Silvestrovské zatmění bude na delší dobu jediné viditelné z Česka. Další zatmění bude možné u nás sledovat až 15. června 2011. Toto zatmění ale bude jedním z nejočekávanějších ve druhém desetiletí jednadvacátého století, protože při něm Měsíc projde středem zemského stínu a úkaz potrvá rekordních sto jedna minut.

Jakub Šídlo, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme