Česko je na případnou plynovou krizi připravené

Politiky i odborníky opět straší možné opakování plynové krize z ledna letošního roku. Tehdy přestal do Evropy proudit plyn kvůli sporům mezi Ruskem a Ukrajinou. Proto už příslušné české úřady přijaly všemožná opatření ve snaze zajistit ještě lepší připravenost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Foto: Česká plynárenská unie

Z dosavadních informací i z reakcí ministra průmyslu Vladimíra Tošovského vyplývá, že plynová krize do konce roku nehrozí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O připravenost Česka na plynovou krizi se zajímal redaktor Radiožurnálu Nikola Bojčev

Přesto jsou české úřady ve střehu. V listopadu prošly všechny dotčené složky cvičením, které otestovalo vzájemnou komunikaci. Plné jsou také zásobníku plynu.

"Pochopitelně každého sedmého v měsíci musí ukrajinská strana ruské, to se v prosinci stalo, čili neočekáváme do konce roku žádnou další takovou událost. Nicméně až 7. ledna budeme vědět dál," uvedl ministr Tošovský.

Zásoby vydrží čtyři měsíce

Jednatel společnosti RWE GAS Storage Lubor Veleba potvrdil, že navýšení kapacity zásobníků je jedním z aktuálních opatření.

"Chystáme se v příštím roce zprovoznit první nové zásobníkové kapacity. Od 1. dubna 2010 by mělo být v provozu 50 milionů kubických metrů nových kapacit. Bude to na jednom z našich stávajících zásobníků na jižní Moravě, protože se jedná o rozšiřování kapacit," vysvětlil Veleba.

A jak velké zásoby plynu tedy máme? "Naše stávající kapacity jsou 2,3 miliardy, čili těchto 50 milionů není nějaké závratné navýšení, ale určitě se chystáme v dalších letech stavět další kapacity a během pěti let bychom chtěli zvýšit naší stávající kapacitu přibližně o třetinu," doplnil Veleba.

Jak dlouho zásoby vydrží v případě plynové krize, záleží na počasí a dodávkách z jiných zdrojů. Určitě je podle Veleby při zavedení přísného scénáře možné, aby Česká republika vydržela bez dodávek ruského plynu čtyři měsíce.

Martin Hromádka, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme