Klaus vzhlíží k nové vládě, Fischerův kabinet ale chválí

Prezident Václav Klaus v novoročním projevu vyzval voliče, aby se v letošním volebním roce pokusili přispět k vytvoření silné vlády. Pochválil i kabinet premiéra Fischera, který podle něj zvládá úkoly lépe než se očekávalo. Vyslovil se také proti zvyšování daní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Zdroj: ČTK

Klaus začal projev rekapitulací uplynulého roku 2009, když vyzdvihl jeho mezníky na poli domácím, ekonomickém a globálním. Zdůraznil, že poprvé od roku 1918 - v březnu 2009 - byla vyslovena nedůvěra někdejší "labilní vládě Mirka Topolánka". Kriticky se pak vyjádřil o neschopnosti politiků uspořádat předčasné parlamentí volby. Zároveň vyzdvihl roli současné vlády, když ji pochválil za dosavadní plnění vlastních úkolů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novoroční projev prezidenta republiky Václava Klause - 1. 1. 2010.

Prezident také upozornil, že ČR zažila a stále ještě zažívá zatím nejhlubší ekonomickou krizi za posledních 17 let. V této souvislosti vyzval národ, aby se o dopady hospodářského útlumu rovnoměrně podělil a nezanechal budoucím generacím jeho odkaz.

Klaus se také kriticky vyjádřil na adresu některých politiků, kteří se podle něho domnívají, že za svůj populistický styl nebudou nést následky. Upozornil, že rok 2010 je "supervolební" a vyjádřil přání, aby v něm občané zvolili stabilní a funkční vládu.

Hodnocení projevu se rozcházejí

Politici hodnotí projev prezidenta Klause rozdílně. Některým v něm chyběla témata jako je boj s korupcí, další označili proslov za příliš obecný. Předseda ČSSD Jiří Paroubek s prezidentovým hodnocením uplynulého roku souhlasí.

"Já myslím, že pan prezident realisticky zhodnotil politické dění v zemi za poslední rok, řekl bych ale, že příliš lpěl na neoliberálním vidění světa v otázce daní nebo zadlužování," řekl Paroubek. "Pokud hovořil o tom, že se politici zabývají tím, co bude za sto let - tak s ním také nemohu úplně souhlasit, protože v oblasti životního prostředí nás musí zajímat, co bude za sto let. To je i naše odpovědnost."

Místopředseda Top 09 Miroslav Kalousek řeč hodnotí kladně. "Líbilo se mi, že pan prezident zdůraznil nezbytnost řešit problémy teď, v reálném čase, na úkor nás všech, nikoli na úkor našich dětí," prohlásil Kalousek.

Předseda KSČM Vojtěch Filip souhlasí s Václavem Klausem v tom, že Česko potřebuje silnou vládu. Pod tím pojmem si ale nepředstavuje vládu velké koalice. Šéfovi KDU-ČSL Cyrilu Svobodovi zase v projevu prezidenta chyběla některá témata, jako je korupce. Z ODS se k novoročnímu projevu Václava Klause nikdo nevyjádřil.

Premiér Jan Fischer se ztotožnil s tím, že letošní volební rok je šancí, kdy jedině občané budou mít vliv na to, jestli vznikne silná a akceschopná vláda. Spolu s Klausem je přesvědčen o tom, že leccos bude snazší s dobrou vůlí najít společnou řeč a vzájemný respekt.

Milan Kopp, Igor Maňour, Tomáš Medek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme