Dánská policie zmařila pokus zabít autora karikatury Mohameda

Dánští policisté zmařili pokus zabít autora jedné z kontroverzních karikatur proroka Mohameda, kreslíře Kurta Westergaarda. Mladý Somálec chtěl na dánského umělce zaútočit sekyrou a nožem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kodaň při projížďce po kanálu

Kodaň při projížďce po kanálu | Foto: Fotobanka stock.xchng, nick rokla

Kurt Westergaard byl doma se ženou a pětiletou vnučkou, když se někdo začal dobývat do domu. Kreslíř stiskl poplašné tlačítko napojené na místní policii, zatímco útočník vyzbrojený sekyrou křičel, že ho chce zabít.

Po příjezdu policistů na ně zaútočil a ti ho postřelili. Jeho zranění ale nejsou životu nebezpečná. V domě se nikomu nic nestalo.

Podle dánské špionáže byl útok spojený s terorismem, útočník má blízké vazby na somálskou militantní islamistickou skupinu Šabáb.

Westergaard je autorem karikatury Mohameda s turbanem ve tvaru bomby, která vyšla spolu se satirickými kresbami dalších autorů.

Vedlo to k zapálení dvou dánských diplomatických misí a k bojkotu dánského zboží několika muslimskými zeměmi.

Milan Kopp, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme