Na Klatovsku se protestovalo proti úložišti jaderného odpadu

Více než 300 lidí se dnes v Chanovicích na Klatovsku vydalo na pochod proti plánované stavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu v nedalekém Pačejově. Akce se uskutečnila už po sedmé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

úložiště radioaktivních odpadů v jaderné elektrárně Dukovany

úložiště radioaktivních odpadů v jaderné elektrárně Dukovany | Foto: ČEZ

Trasa byla dlouhá deset kilometrů a vedla přes obce, do jejichž území by úložiště zasahovalo. Zároveň měla obkroužit plochu velkou 306 hektarů - právě tak rozsáhlé by mělo úložiště být, říká starosta Chanovic Petr Klásek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pochod proti jadernému úložišti v Chanovicích na Klatovsku sledovala reportérka ČRo Petra Kosová

"Chceme lidem ukázat, jak gigantická, byť podzemní, stavba by to na území naší obce byla. Jenom těžební a důlní práce by byly obrovským zásahem v této lokalitě. Na počátku, když jsme dostali informace, že se zde má budovat úložiště, tak se hovořilo o 195 hektarech. V oficiální technické zprávě byly ale zveřejněny plochy takřka jednou tak velké," přiblížil starosta.

Podle Kláska chtějí lidé pochodem vyjádřit nespokojenost s postupem vlády a vládní organizace Správa úložišť. Podle nich je diskriminační.

"Samosprávy, obce ani pověřená města nejsou rovnoprávnými účastníky tohoto řízení. Snažíme se o změny legislativy, o změnu atomového zákona tak, aby byly vnímány obce a občané v dotčených lokalitách Česka tak, jako účastníci u jiných staveb," uvedl.

Stát vybírá vhodné místo pro hlubinné úložiště jaderného odpadu už od roku 1993. Vytipováno je 6 míst. Obce, kterých by se to dotklo, se ale brání. Vyhořelé jaderné palivo tak zatím končí v kontejnerech v meziskladu v Dukovanech.

Stát nabízí finanční kompenzace

Zástupci státu chtějí starosty přemluvit ke změně postoje. Jak už dřív ve vysílání Radiožurnálu řekl náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner, jedním z argumentů bude i finanční kompenzace.

V první řadě se podle něj jedná o etapu geologického průzkumu, bez kterého nelze určit a vytipovat dané lokality. Ty mají být v roce 2015 určeny dvě - základní a záložní.

"První etapa by měla být kompenzovaná nějakou dílčí formou. A samozřejmě tam, kde pak hlubinné úložiště bude stát, a v roce 2065 se tam zaveze jaderné palivo - tak to je druhá etapa - a ta by měla být kompenzovaná nepoměrně vícenásobnou částkou té první," uvedl Hüner.

Petra Kosová, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme