Lékaři letos předpovídají omezení péče, podle ministerstva bude stejná

Pacienti se letos musí připravit na delší čekání v ordinacích a na operace, méně vyšetření i léků. Alespoň to tvrdí lékaři, podle nichž hrozí českému zdravotnictví nedostatek peněz kvůli nové úhradové vyhlášce. Ministerstvo ale ujišťuje, že vše bude stejné jako v roce 2009.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařské vyšetření

Lékařské vyšetření | Foto: Tomáš Adamec

Potřebujete udělat rentgen? Je nám líto, ale nemáme na to peníze. Podle lékařů bychom podobné omluvy mohli slyšet letos docela často.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékaři letos předpovídají omezení péče, podle ministerstva bude stejná

Za všechno prý může nová úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví. Ta určuje, kolik zaplatí pojišťovny za péči.

Podle Ludmily Říhové z České lékařské komory to může skončit tak, že budou zdravotníci platit za pacienty ze svého. "Když budu mluvit za sebe, budu omezena určitým limitem, a když ho překročím, tak mám dvě volby - budu léčit na svůj úkor, protože to, co napíšu nad limit, tak mi pojišťovna čtyřiceti procenty strhne, anebo nebudu předepisovat léky. Já si tuto další variantu neumím představit," upozornila Říhová.

Už se ozvala centra pro léčení rakoviny i traumacentra. Letos sice dostanou stejně peněz jako loni, ale bojí se, že přibude pacientů. Jiní lékaři zase varují, že bude málo peněz třeba na prevenci rakoviny prsu a na mamografii bude chodit méně žen.

Ministerstvo mluví o 'nulovém principu'

Ministerstvo uklidňuje, že to není pravda. Náměstek ministryně Marek Šnajdr ale přiznává, že se ve zdravotnictví projevuje hospodářská krize stejně jako jinde.

"Vyhláška na rok 2010 pro nikoho není nejpozitivnější čtení, to je fér přiznat. Doby dramatických růstů úhrad máme za sebou a není možné v nich pokračovat, protože na ně systém nemá peníze. Nicméně vyhláška je postavena na takzvaném nulovém principu, nebo-li zachování objemu úhrad, ale i rozsahu podmínek úhrad," připomněl Šnajdr.

Jinými slovy, nikdo neříká, že to bude lepší než loni. Dát systém úhrad do pořádku je úkolem nového ministra zdravotnictví po volbách, a ten to opravdu nebude mít lehké. Letos prý totiž ještě pojišťovny sáhnou do rezerv, ale příští rok už by rezervy být nemusely.

Letos zřejmě také zdraží léky. Klesají o sedm procent jak úhrady od zdravotních pojišťoven, tak ceny léků, pacienti by tedy měli platit pořád stejně. Firmám se ale do zlevňování nechce, takže si na skutečné ceny musíme ještě počkat.

Martin Hromádka, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme