Schodek rozpočtu za rok 2009 dosáhl předběžně 195 miliard korun

Schodek rozpočtu za loňský rok dosáhne rekordních 195 miliard korun. V televizi Prima to řekl premiér Jan Fischer. Uvedl také, že kvůli letošnímu rozpočtu se chce v lednu postupně sejít s předsedy parlamentních stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

premiér Jan Fischer

premiér Jan Fischer | Foto: Tomáš Adamec

"Podle stavu pokladního plnění jsme uzavírali předběžně k 30. prosinci se schodkem 195 miliard v roce 2009. To je rozdíl mezi příjmy a výdaji, čili to je nevídaný schodek státního rozpočtu," uvedl Fischer.

Původně byl státní rozpočet na rok 2009 schválen se schodkem 38 miliard korun. Česká republika musela v loňském roce hospodařit s větším deficitem kvůli hospodářské krizi.

Pro letošní rok se počítá se schodkem 163 miliardy korun. Toto číslo ale nemusí být konečné. Sněmovna bude už tento měsíc jednat o návrzích, které by schodek ještě zvýšily.

Šrotovné nebude, říká Fischer

Premiér Jan Fischer v televizi Prima také potvrdil, že vláda rozhodně nepočítá se zavedením šrotovného. To prosadila ve sněmovně ČSSD navzdory vetu Senátu a potom i prezidenta Václava Klause.

Zavedení státního příspěvku na nákup nového vozu za likvidaci starého automobilu je podle zákona na kabinetu. Podle Fischera se ale takový krok nechystá.

"Vláda nevidí důvod, proč přistupovat k aktivaci šrotovného. S ohledem na stav veřejných financí by to znamenalo další fiskální impuls, fiskální stimul, A mám dojem, že s ohledem na to, jak veřejné finance vypadají, jak vypadá schodek, ještě přidávat, by nebylo rozumné," řekl Fischer.

Fischer se kvůli rozpočtu setká s předsedy stran

Premiér Jan Fischer chce v lednu postupně jednat s předsedy všech parlamentních stran o státním rozpočtu - konkrétně o návrzích, které by při schválení dále prohloubily schodek letošního rozpočtu a zadlužení země. Cílem setkání má být podle Fischera také "zefektivnění komunikace".

"Blíží se jednání o řade opatření, které by mohly ještě znamenat zásah do schváleného státního rozpočtu- na jednání sněmovny na konci ledna. Tak jsem se rozhodl, že se sejdu postupně se všemi členy parlamentních stran. Už jsem je v tomto smyslu oslovil, nikdo z nich s tím nemá problém," uvedl premiér.

Julie Rákosová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme