Rozbíhá se očkování proti pneumokokům pro batolata zdarma

Hygienické stanice v Praze a krajích dnes zveřejní informace o vývoji chřipkových onemocnění. Podle hlášení epidemiologů z minulého pondělí klesly výrazně počty akutních respiračních infekcí a běžné chřipky. Epidemie nebyla v žádném kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

inzulín

inzulín | Foto: Tomáš Adamec

Šíření chřipky zbrzdilo vánoční a novoroční volno. Minulý týden se také v Česku zmírnil nárůst počtu případů prasečí chřipky. V lednu se ale proti ní začne znovu naplno očkovat. Vakcíny dostanou kromě chronicky nemocných a zdravotníků také hasiči, policisté a vojáci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O očkování hovořil na Rádiu Česko Pavel Neugebauer, předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost

Od ledna lze také nechat zdarma očkovat děti narozené po 1. srpnu 2009 proti pneumokokům, což jsou bakterie, které vyvolávají zápal plic nebo jiná hnisavá onemocnění dýchacích cest.

Ochrana před komplikacemi chřipky

Pavel Neugebauer, předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ve Světě o osmé Rádia Česko očkování proti pneumokokům doporučil i jako ochranu před komplikacemi prasečí chřipky: "U dětí jde především o onemocnění horních cest dýchacích s přestupem do středouší, když to řeknu zjednodušeně."

"My jsme očkovali proti pneumokokům ještě ještě před tím, než bylo rozhodnuto o hrazení z prostředků veřejného pojištění a efektivita se pohybovala kolem 20 procent, to znamená, že proočkovanost byla dobrá i v době, kdy lidé museli sáhnout do peněženek."

Neugebauer také připomněl, že náročnost tohoto očkování je srovnatelná s jakýmkoli jiným. Očkování je rozděleno do čtyř dávek, první tři se aplikují v prvním roce a čtvrtá v druhém roce života dítěte. U dětí starších jednoho roku se aplikuji jen dvě dávky a dětem nad dva roky stačí dávka jediná.

Milan Kopp, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme