Schodek rozpočtu je téměř 200 miliard korun

Schodek českého státního rozpočtu za rok 2009 je mnohem vyšší, než se plánovalo. Podle nejnovějších údajů ministerstva financí činí k dnešnímu dni 192 a půl miliardy korun. Premiér Jan Fischer včera předběžně hovořil o schodku ve výši 195 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Schodek českého státního rozpočtu už jen za rok 2009 je mnohem vyšší, než se plánovalo. Podle nejnovějších údajů ministerstva financí činí k dnešnímu dni 192 a půl miliardy korun. Premiér Jan Fischer včera předběžně hovořil o schodku ve výši 195 miliard.

Ve schváleném loňském rozpočtu, který připravila minulá vláda Mirka Topolánka, se přitom počítalo se schodkem něco přes 38 miliard. Podle náměstka ministra financí Bohdana Hejduka je schodek ovlivněn hlavně situací v oblasti příjmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra financí Bohdan Hejduk na Rádiu Česko

"V loňském roce došlo k masivním výpadkům výběru daní a pojistného na sociální zabezpečení. Ta příjmová strana byla podstatně ovlivněna krizí a protikrizovými opatřeními. Naopak výdaje se podařilo udržet v rámci schváleného rozpočtu," řekl Hejduk.

Na konci ledna budou poslanci projednávat návrh Lidovců na zachování výše mateřské na letošní úrovni, ČSSD a KSČM navrhují třinácté důchody, zrušení poplatků ve zdravotnictví a proplácení prvních tří dnů nemocenské.

Podle Hejduka by to vedlo k další zvýšení schodku o 13 až 14 miliard korun. Pravděpodobné je i zhoršené hodnocení České republiky v rámci Evropské unie, hrozí například i nižší rating.

"My budeme muset na základě doporučení evropských institucí začít od roku 2011 dále šetřit. Měli bychom každý rok snížit schodek asi o 40 miliard korun tak, abychom se dostali někdy v roce 2013 pod tři procenta HDP.

Druhý úsporný balíček bude v dubnu

Ministerstvo financí proto předloží i druhý úsporný balíček. Podle Hejduka bude připraven společně s návrhem státního rozpočtu na příští rok, pravděpodobně v dubnu.

"Zároveň bude připraven rozpočtový výhled na léta 2012 a 2013 a tam bude třeba navrhnout určitá opatření jak na straně příjmů, tak na straně výdajů, které by směřovaly ke snižování schodku," uvedl náměstek ministra financí.

Propad není dramatický

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka náš loňský schodek v mezinárodním srovnání nijak nevybočuje. Čísla jsou možná ještě spíše příznivá.

"Tento schodek představuje asi 5 procent hrubého domácího produktu. Taková čísla má většina evropských zemí, některé dokonce vyšší," řekl Mertlík. Jako příklad uvedl sousední Německo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík na Rádiu Česko

"Z dlouhodobé perspektivy je ale možné mít takováto čísla jeden, dva roky, ale rozhodně ne dlouhodobě. Šetření a zároveň zvyšování daní bude muset zcela nutně přijít," dodal hlavní ekonomem Raiffeisenbank.

Igor Maňour, Blanka Černá, Naďa Bělovská, Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme