Napětí mezi Španělskem a Británií kvůli Gibraltaru roste

Španělsko se potýká se vzrůstajícím mezinárodním napětím ve vodách okolo Gibraltarské skály na jihu země. Podle agentury AFP tam už několik měsíců dochází k zadržování lodí, potyčkám mezi vojáky ve sporných vodách a jiným incidentům. Gibraltar je britskou kolonií, ale Španělsko si na jeho území nikdy nepřestalo dělat nárok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gibraltarské jeskyně

Gibraltarské jeskyně | Foto: Clive Finlayson

Například 7. prosince zatkla gibraltarská policie čtyři španělské civilní gardisty, kteří v noci při pronásledování podezřelého plavidla omylem přistáli u Gibraltaru. Dva týdny předtím britské královské námořnictvo při cvičné střelbě zasáhlo bóji se španělskými barvami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Romancov z Metropolitní univerzity Praha na Rádiu Česko

Jak řekl odborník na mezinárodní otázky z Metropolitní univerzity Praha Michael Romancov, problém je v tom, že na začátku 18. století, kdy se Británie zmocnila Gibraltaru, ještě nebyla v mezinárodním právu známa instituce teritoriálních vod tak, jako v současnosti.

"Britové tak vytyčili zónu teritoriálních vod v souladu s tehdejšími obyčeji, což Gibraltar neuznává. Každá strana rozumí limitu své suverenity jinak," řekl Romancov.

Na Gibraltaru, kde žije téměř 30 tisíc obyvatel, proběhla už různá referenda o možném připojení ke Španělsku. Tamní veřejnost se pokaždé vyjádřila zamítavě. Podle Romanova se totiž většina obyvatelstva cítí být Brity, mluví anglicky a žijí britským způsobem života.

Igor Maňour, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme