Tělesné skenery brzy zavede i londýnské letiště Heathrow

Britská letištní společnost BAA oznámila, že se svolením vlády brzy nainstaluje na londýnské letiště Heathrow tělesné skenery. Opatření je reakcí na nezdařený teroristický útok na letadlo mířící z Amsterodamu do Detroitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní kontrola na letišti

Bezpečnostní kontrola na letišti | Foto: AFP

Kontroverzní technické opatření, které dokáže vidět pod povrch oblečení pasažérů a zobrazuje předměty umístěné na jejich těle, už dříve ohlásilo Nizozemsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zavedení tělesných skenerů na letišti Heathrow hovořil spolupracovník Rádia Česko Ivan Kytka

Britští odborníci upozorňují na to, že z prohlášení premiéra Gordona Browna a společnosti BAA není vlastně jasné, zda na Heathrow budou rentgeny, nebo přístroje používající ke skenování těl elektromagnetické vlny.

V debatách se také mluví o tom, zda jsou samotné skenery dostatečné. Mnozí upozorňují, že ani rentgen ani elektromagnetické vlny by nebyly schopné odhalit látku, kterou měl na svém těle Nigerijec v letadle do Detroitu, a proto by skenery měly být pouze jednou z více vrstev opatření.

Veřejnost dává přednost bezpečnosti

Opatření vyvolává polemiku i v náboženských komunitách. V Británii žije početná muslimská menšina a právě muslimské ženy nesmí na veřejnosti své tělo odhalit. Přestože se ale už skenery testovaly na letišti v Manchesteru, žádné protesty to nevzbudilo. I muslimky v tomto případě zřejmě dávají přednost bezpečnosti před ochranou svého soukromí.

Navzdory nepohodlí a delšímu odbavení se letiště Heathrow neobává úbytku zákazníků. Efekt může být i opačný v tom, že pokud budou mít britští cestující možnost volby, ze kterého letiště cestovat do Spojených států, tak si vyberou právě Heathrow, protože budou mít pocit většího bezpečí.

Odborníci varují, že skenery nestačí

Zavedení tělesných skenerů by nebylo možné bez konzultace s britskou vládou. Ta se v uplynulých měsících a letech stavěla k tomuto opatření spíše schovívavě, ale po prosincovém pokusu o atentát nabraly věci rychlý spád, ať už jde o počet telefonátů mezi Gordonem Brownem a americkým prezidentem Obamou, či o nejrůznější schůzky vládních i nevládních expertů.

Pro vládu je zavedení skenerů politický argument, kterým se snaží dokázat veřejnosti, že dbá o její bezpečnost a je si plně vědoma teroristické hrozby. Britští bezpečností experti ale poukazují na to, že skenery jsou zcela neúčinné při odhalování chemikálií v příručních zavazadlech.

Pokud totiž byly v Británii zaznamenány pokusy o teroristické útoky, tak se pachatelé snažili dostat nejrůznější tekutiny na palubu nikoliv na svém těle, ale právě v příručních zavazadlech. Je také smutnou pravdou, že jednoduchou nálož lze sestavit i po nákupu v drogerii v letištní budově.

Martin Hromádka, Ivan Kytka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme