Ostravští celiaci bojují za svého pekaře

Čerstvě upečený chleba. I mnozí gurmáni říkají, že není větší pochoutka. Jenže v Česku stále přibývá lidí, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Pokud se chleba nenaučí péct doma, jsou odkázáni na trvanlivé jídlo, které je k dostání v některých obchodech. Celiaci v Ostravě mají štěstí - ve městě funguje bezlepkový pekař. Jenže radnice mu chce radikálně zvýšit nájem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

chleba

chleba | Foto: coop.cz

"Bydlíme v Hlučíně. Je to jediná prodejna, kde můžeme nakoupit vhodné potraviny. Pokud bude zrušena, zhorší se znovu dceřin zdravotní stav. Kdybychom jezdili až do Olomouce, vynaložíme mnohem více financí. Museli bychom si asi koupit domácí pekárnu nebo vymyslet nějaké domácí zdroje," říká Andrea Adonai. Na prodejně v Ostravě je závislá kvůli dceři, která je na přísné dietě.

I tato žena podepsala petici, aby podnikatel Ladislav Michalík nemusel obvodní radnici platit vyšší nájemné. "Má se zvednout zhruba o 170 % na 577 tisíc korun ročně. Při rozpočtu o reálném propadu tržeb o 42 % je to naprosto likvidační. Tento nárůst nemůžeme v žádném případě ustát," shrnuje důsledky zdražení podnikatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostravští celiaci bojují za svého pekaře

"Podle vyjádření místostarosty se jedná o plošné navýšení nájmu všem nájemcům v tomto obvodě. Chtějí se pokusit narovnat výši nájemného na 3.500 korun za metr čtvereční a rok," dodává.

Když prodejna bezlepkového pečiva skončí, dopadne to i na zaměstnance. Paní Dagmar žije sama se dvěma dětmi, a protože je v částečném invalidním důchodu, práci hledala roky: "Pro mě to bude katastrofa, protože splácím hypotéku. Kdyby se prodejna zavřela, tak už normální práci, myslím si, jen tak neseženu. Příjmy by mi klesly strašně moc a mám hlavně strach, že bych přišla o byt, o střechu nad hlavou, kterou splácím a nebudu mít z čeho."

Moravská Ostrava a Přívoz říká, že se o nájmech rozhodne během dvou až tří měsíců. Podnikatelé podle zpracované analýzy platí různé částky. Zvýšení se má týkat těch, kteří neplatí průměr, tedy 3.500 korun za metr čtvereční a rok. Právě na takovou hladinu se mají nižší nájmy dostat.

Podle vedoucího odboru bytového hospodářství Tomáše Gebauera není jasno ani v případě pana Michalíka. "Výše nájmu nebyla upravena," tvrdil nám vedoucí odboru. Podle něj jde o nepřesnou interpretaci dokumentu, podle nějž má k navýšení nájmu dojít. Jaká je tedy správná interpretace? "Byla nám doručena žádost pana Michalíka o změnu nebo rozšíření účelu užívání nebytových prostor," odpovídá Tomáš Gebauer.

Nad postupem radnice se pozastavují i někteří odborníci. Kvůli krizi podle nich totiž vůbec není dobrá doba na radikální zvyšování nájmů. Úřad měl takový krok udělat před dvěma lety, kdy se podnikatelům dařilo.

Jak vysvětluje zástupce realitní kanceláře, ředitel jejího oddělení specializovaného na komerčního nemovitosti Daniel Říman, majitelé jdou spíše opačným směrem: "V případě náznaku, že klient hledá levnější nebo menší místa, reaguje soukromý vlastník tak, že snižuje cenu - zpravidla o 25 až 35 % procent. Třeba i na dobu určitou, ale jeho snaha by měla být klienta si udržet."

Přestože radnice centrálního ostravského obvodu chystá zvyšování některých nájmů, před několika týdny pronajala sousední, zhruba stejně velký prostor za 250 tisíc korun. Z usnesení radních vyplývá, že půjde o prodejnu luxusní módy. Majitelé tak mají platit ani ne polovinu toho, co po zdražení podnikatel se zdravou výživou.

Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme