Evropský prezident a španělské předsednictví slibují Unii dobrý rok

Rok 2010 bude pro Evropskou unii dobrým rokem. Slibují ve společném článku uveřejněném v několika evropských denících stálý předseda Evropské rady Herman van Rompuy a španělský premiér José Luis Zapatero.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka EU

Vlajka EU | Foto: Evropská komise

Ujišťují v něm, že "evropský prezident" a španělské předsednictví Unie budou při řízení sedmadvacítky úzce spolupracovat.

V článku, který otiskl například Frankfurter Algemeine Zeittung, španělský El País, francouzský Le |Figaro nebo belgický De Standaard nastiňují oba státníci priority Unie v době půlročního španělského předsednictví.

"Chceme, aby uvedení Lisabonské reformní smlouvy do života bylo co nejpřesnější. V duchu plné spolupráce." Napsali Rompuy a Zapatero.

Podle komentářů dalších deníků tak chtěli asi rozptýlit obavy z možné dvojkolejnosti vedení Unie. Dosud totiž schůzky nejvyšších státníků členských zemí řídil premiér země, která daný půlrok Unii předsedala.

Teď už ale bude obsah schůzek a jejich priority určovat minulý rok vybraný stálý předseda Evropské rady - tedy Herman van Rompuy.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme