Afghánští poslanci odmítli většinu ministrů navržených prezidentem Karzáím

Afghánští poslanci odmítli potvrdit ve funkcích 17 z 24 členů nové vlády, které navrhl prezident Hamíd Karzáí. Podle zvláštního zmocněnce OSN pro Afghánistán Kaie Eideho čekají zemi proto další týdny nebo měsíce nejistoty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánistán

Afghánistán | Foto: Emanuel Macoun

Prezident Karzáí musí odmítnuté ministry nahradit novými kandidáty a opět je předložit parlamentu. Poslanci přitom měli zítra začít 45 denní dovolenou, ale Hamíd Karzáí parlamentu nařídil prezidentským dekretem, aby dovolenou odložil do doby, než budou nové návrhy připraveny, což má být podle něj během několika dnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Afghánští poslanci odmítli potvrdit ve funkcích 17 z 24 členů nové vlády, které navrhl prezident Hamíd Karzáí. Téma pro komentátora Radiožurnálu Milana Slezáka na Rádiu Česko.

"Je pravda, že mezi kandidáty na funkci ministra, které Karzáí navrhl, jsou mnozí, kteří nehledí na prospěch země, ale na prospěch svůj. S některými se navíc vleče pověst toho, že se dopustili válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Pokud by tedy měli tito vládnout Afghánistánu, který potřebuje nezkorumpovanou vládu schopnou čelit místním tlakům, tak to, že byli odmítnuti, je dobrá zpráva," Řekl Rádiu Česko zahraničně politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák.

Dokonce to podle něj může být dobrá zpráva i pro prezidenta Karzáího, který nominací některých ministrů vycházel vstříc jednotlivým místním vládcům, na nichž je závislý.

"I když představitel OSN nyní tvrdí, že se situace v Afghánistánu komplikuje, že země nebude mít pár měsíců funkční vládu, domnívám se, že se to tragicky neprojeví," uvedl komentátor.

Předseda nezávislé volební komise Daúd Alí Nadžafí dnes oznámil termín parlamentních voleb, a to 22. května. Nový kabinet má přitom řídit zemi právě pouze do voleb. Jeho hlavním úkolem je reformovat volbení systém tak, aby se neopakovaly problémy, které provázeli loňské prezidentské volby.

"Pokud by měl být nový parlament tak sebevědomý, jako je tento dosavadní, který odmítl dvě třetiny navrhovaných členů vlády, tak by to asi pro zemi bylo jedině dobře. Ale pak bychom měli mít také dopředu jistotu, že parlament bude zvolen za podmínek, které zaručují, že volební podvody, které se konaly loni při prezidentských volbách, budou omezeny na nejnutnější míru. A tu jistotu ale nemáme," řekl komentátor Rádiu Česko.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme